Hetvenöt éve kezdődött a svábok kitelepítése

//Berényi Attila
Svábok kitelepítése, 1946. január, Békásmegyer, fotó: Fortepan / Bauer Sándor
1946. január 19-én elkezdődött a hazánkban élő német nemzetiséghez tartozók elűzése. 2013 óta ez hivatalos emléknap.

A II. Világháború után a Szövetséges Ellenőrző Bizottság (SZEB) ellenőrzése alatt álló Magyarország eredetileg nem tervezte a magyarországi németek tömeges kitelepítését, mert a szomszédos országokban élő, kitelepítéssel fenyegetett magyar lakosságra tekintettel nem kívánt precedenst teremteni- emlékeztet a wikipédia. A kitelepítéseket aztán Magyarország Ideiglenes Nemzeti Kormánya kezdeményezte, egyes elemzések szerint a szovjet hatóságok nyomására.

A kollektív bűnösség elve alapján azok voltak érintettek akik az 1941-es népszámlálás során német anyanyelvűnek, vagy német nemzetiségűnek vallották magukat. Ekkor a hazai svábok tulajdonában idehaza 60 400 ház volt, 1945 és 1948 között 44 750 ingatlant vett el tőlük az állam. Becslések szerint ez idő alatt 200 ezer német nemzetiségit fosztottak állampolgárságától, valamint ingó és ingatlan vagyonától. Sokukat kitelepítették.

A Dunaharasztiban élő sváb családokban mind a mai napig fájdalmas emlékeket ébreszt ez az időszak. Városunkból a jelenlegi adatok szerint 30 embert ragadtak el, a szomszédos Taksonyból legalább 800-at. A legendák szerint Dunaharaszti akkori jegyzője utólag meghamisította az 1941-es népszámlálás adatait, így megmentve sok német nemzetiségűt a Gulágtól. Más információk szerint az érintetteket korábban elvitték Harasztiról.

(wikipédia, dho, Magyarország Kormánya / facebook)