Dunaharasztin a jobban keresők élnek

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / pressfoto
A NAV adatai szerint 2019-ben bruttó 295 ezer forint volt az átlagos havi kereset (munkaviszonyból származó jövedelem), ami nettó havi 200 ezer forintot jelentett, derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. frissen közölt összegzéséből.

Jelentős volt az eltérés településtípusonként. Budapesten havi nettó 260 ezer Ft, a megyei jogú városokban 214 ezer Ft volt a kereset, míg a többi városban 186 ezer Ft, s végül a községekben 161 ezer Ft, olvasható a GKI oldalán. A legmagasabb érték Telkiben volt, ahol átlagosan 390 ezer forintot vitt haza egy munkavállaló, míg a legalacsonyabb Csenyétén (havi 31 ezer Ft). Második és harmadik helyen állt a XII. és a II. Kerület, 383 ezer és 376 ezer forinttal. A fővároson belül a budaiak átlagosan 110 ezer forinttal kerestek többet a pestieknél.

forrás: NAV adatok alapján GKI számítás

A GKI által közölt kereseti térkép szerint a legtöbb Budapest környéki település, így Dunaharaszti is a 200.000 forintos nettó átlagkereseti sávban található. Ezt nyilván a fővárosi munkahelyek elérhető közelsége magyarázza, valamint a térségben jelenlévő nagy cégek által kínált munka.

(GKI, dho)