Kamionok tetejéről leselkedő veszély

//Tóth Gábor
teher_kamion_jeg-a-teton_freepik_20210119

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Térségünkben kiemelkedően nagy a teherforgalom, ám ez a téli időszakban plusz veszélyt is rejt magában. Az M0-áson autózva, vagy a településeken átmenő teherforgalom útvonalán a fagyos időben viszonylag gyakran találkozni a pótkocsik tetejéről lezúgó, olykor nagyobb jégdarabokkal.

A téli útviszonyoknak megfelelő közlekedés nem csupán a téli gumik használatát jelenti. Érdemes nagyobb követési távolságot tartani a teherautóktól, kamionoktól a fagyos időben. A hosszabb féktávon túl, az esetleg a pótkocsikról lezúduló jég is nagy károkat, sőt sérüléseket, balesetet is okozhat. De abból is nagy baj lehet, ha egy autós megrémül a hirtelen elé zuhanó fehér tömegtől, és félrerántja a kormányt. Íme egy durva külföldi példa egy ilyen balesetről.

 

Természetesen a teherautó vagy kamion vezetőjének a feladata, hogy járművéről eltüntesse a havat vagy a jeget. Ne legyenek illúzióink, van aki ezt nem teszi meg! Mint ahogyan személyautóval is elindulnak emberek a kocsi tetején vastag hó és jégréteggel, amely aztán útközben a mögöttük haladóra zuhanhat. Akár egy éjszaka is nagyobb mennyiségű hó és jég halmozódhat fel ezeken a járműveken. Ennek elhanyagolása sok balesetet okoz a téli szezonban. Az alábbi oktató videóban megnézheti, milyen, amikor gyalogosok a vétlen szereplői egy ilyen esetnek.

 

Ne abból induljon ki közlekedőként, hogy az Ön lakóhelye környékén milyen időjárás volt, vagy mennyi hó esett, ugyanis nem tudhatja, hogy az éppen ott közlekedő kamion honnan jött. Autósként és gyalogosként is tartson nagyobb távolságot a teherautóktól. Ha pedig Ön kamion sofőr, akkor indulás előtt tisztítsa le a jármű tetejét. Aki pedig nem teszi meg, nemcsak hazánkban, hanem a környező országokban is megbírságolhatja a rendőr. De ne a büntetés legyen a motiváló, hanem az előrelátás, hogy másnak ne okozzunk bajt, sérülést.

Íme egy kamionsofőr megszívlelendő tanácsai és képei arról, mennyi jég halmozódhat fel a pótkocsi tetején.

(dho)