Volánbusz: gyors ütemben halad a járműbeszerzés

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
Két új közbeszerzési eljárást írt ki a Volánbusz járműflottáját biztosító Volán Buszpark Kft. 503 új autóbusz beszerzésére, mindkét pályázatra 2021. február 8-áig várják az ajánlatokat - közölte a közlekedési társaság az MTI-vel.

A hosszú kivitelű buszokból a tervek szerint – a közbeszerzési eljárás eredményes lefolytatása után – 50 darab szóló, alacsony belépésű, légkondicionált, környezetkímélő, dízelüzemű autóbuszt vásárolnak. A járműveknek minimum 95 férőhellyel – ezen belül legalább 50 ülőhellyel –, illetve fedélzeti utastájékoztatási és kamerarendszerrel kell rendelkezniük. Az autóbuszokon a majdani győztes beszállítónak a második ajtóval szemben speciális, babakocsival vagy kerekesszékkel használható helyet kell kialakítania.

A másik közbeszerzési eljárás keretében 453 darab szóló, alacsony belépésű, légkondicionált, 80 utas szállítására alkalmas jármű érkezhet a társasághoz. Elvárás, hogy az autóbuszokon legyen elektronikus utastájékoztatási rendszer, fedélzeti kamerarendszer, kerekesszék elhelyezésére kialakított speciális férőhely és a felszállást segítő rámpa. A minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében a közbeszerzési kiírás szerint a járműveket legalább az EURO-6D előírásoknak megfelelő dízelmotorral kell felszerelni.

Az új buszok forgalomba állása 2022. első felétől várható.

Felidézik, hogy a Volánbusz járműfiatalítási programjának keretében 2018 ősze és 2020 decembere között érkezett 866 új és újszerű autóbuszt állítottak forgalomba, a társaság folytatja a flotta megújítását, a közlekedési vállalat – immár a MÁV-csoport tagjaként – 2021-re 827 darab helyközi és 1 helyi elektromos autóbusz beszerzését tervezi.

(MTI)