Kiderült: motorolaj és gázolaj került a vízbe Szigetszentmiklóson

//Berényi Attila
szigetszentmiklos-szennyezes_ovf_7620_20201215

Fotó: OVF

Eddig több mint 10 000 liter olajat és olajos vizet szivattyúztak le a vízügy szakemberei az érintett, úszólápos területről, áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerkesztőségünknek küldött napi jelentésében.

A szigetszentmiklósi olajszennyezés felszámolásért a Közép-Duna-völgyi (KDVVIZIG, Budapest), az Észak-dunántúli (ÉDUVIZIG, Győr) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG, Szolnok) munkatársai folytatták a küzdelmet. Az olajszennyezés a lehatárolt területről nem jutott ki!

Az időközben megérkezett vízminőségi mintavétel eredménye azt mutatja, hogy a szennyező anyag nem homogén: a levett minták nagyobb mértékben motorolajat, kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaznak.

A KDVVIZIG vízrajzi csoportja szerdán két vízmércét is kihelyezett el a védekezési munkákhoz: az egyik a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág közvetlen medrébe került, míg a másik az úszóláp területére, ahonnan a szennyezett iszapot, illetve növényzetet folyamatosan termelik ki a védekezésben résztvevő munkatársak. A vízmércék a lokális vízszintváltozás nyomon követését szolgálják.

A természet helyreállítása hosszú évekig tarthat, a kár még felbecsülhetetlen, hiszen Natura200-es besorolású természetvédelmi területről van szó. Erről itt írtunk korábban.

(OVF)