Évekig tarthat a természet teljes helyreállítása Szigetszentmiklóson

//Berényi Attila
szigetszentmiklos-szennyezes_ovf_7724_20201215

Fotó: OVF

Az ipari búvárok szerint az olajszennyeződés feltehetően nem a zárt szakaszon, hanem a kiömlőnyílásnál került az esőviz-csatornába Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágnál. A felmérésük alapján elkészült a több mint 1800 m2-nyi szennyezett terület mentési terve – áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Még a hétvégén derült fény a Ráckevei-Soroksári Duna-ág Natura2000-es természetvédelmi területét érintő súlyos természetkárosításra. Eddig ismeretlenek nagy mennyiségű fáradt olajat engedtek ki. Az utóbbi időszak legsúlyosabb hazai környezetszennyezéséről korábban itt számoltunk be.

Az OVF koordinálásával a Közép-Duna-völgyi, az Észak-dunántúli és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai továbbra is folyamatosan dolgoztak az Ráckevei-Soroksári Duna-ágba került olajszennyezés felszámolásán.

Az elmúlt 24 órában mintegy 3000 liter olajat és olajos vizet távolítottak el a víz felszínéről a vízügy munkatársai. Erőfeszítéseiket a természetvédelmi szakemberek mellett a helyi horgász szövetség tagjai is segítik. A veszélyes hulladékokat továbbra is konténerekbe rakva, elkülönítve tárolják a helyszínen.

Jelenleg úgy áll, hogy az elsődleges kárelhárítás vasárnapig tart, ám a teljes kármentesítés és a károk helyreállítása még várhatóan éveket vesz igénybe.

(OVF)