Óriási erőfeszítés a szigetszentmiklósi olajszennyezés ellen

//Tóth Gábor
szigetszentmiklos-szennyezes_ovf_7765_20201215

Fotó: OVF

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival egyeztetve dolgoznak a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál történt olajszennyezés felszámolásán a vízügyes szakemberek. Elsőrendű szempont, hogy a kármentesítés védett természeti értékek védelme mellett történjen, így is megakadályozva a további ártalmakat és csökkentve a környezetet ért súlyos károsodást – áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Még a hétvégén derült fény a Ráckevei-Soroksári Duna-ág Natura 2000-es természetvédelmi területét érintő súlyos természetkárosításra. Eddig ismeretlenek nagy mennyiségű fáradt olajat engedtek ki. Az esetről itt és itt írtunk korábban.

A vízügyes szakemberek a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselőivel egyeztettek a helyszínen, mivel a területen található úszóláp a természetvédelmi törvény védelme alatt áll. Így a vízügyesek úgy dolgoznak, hogy a munkagépekkel a szennyezéssel érintett területen csak a lehető legkisebb mértékig bolygatják meg a természetet, de a szénhidrogén-származékkal szennyezett növényzetet maradéktalanul eltávolítják, akkor is, ha ez az úszólápot érinti, ezzel elkerülve a nagyobb ökológiai károkat.

Ezen fölül a gépkezelők fokozottan figyelnek arra, hogy az olajjal érintkezett területről ne vigyék át a szennyeződéseket a tiszta részre. A munkagépek a számukra kijelölt munkaterületet nem hagyhatják el, áll a közleményben.

Ideiglenes kármentesítő utat építettek a terület fölé, figyelembe véve a Nemzeti Park szakértőinek véleményét, nehogy további károsodás érje a területet. Az utat a védekezés végével visszabontják, a területet helyreállítják, ezzel is elősegítve az élővilág rehabilitációját.

A területen fellelt elhullott állati maradványokat dokumentálják, így tudnak következtetni a károsodás mértékére.

A szennyezett területen kétéltű munkagépekkel gyérítették a vízinövényzetet. A szennyezéssel nem érintett részen ugyanakkor egy másik eszközzel megakadályozták az olaj további szétterjedését. Vasárnap óta vákuumszivattyús olajleszedő eszközök segítségével folyamatosan végzik az olaj leszívását a víz felszínéről. Hétfőn 4 db 1000 literes tartályt és több 220 literes fém hordót töltöttek meg a szennyezett anyaggal a vízügyes szakemberek. A kitermelt veszélyes anyagokat egyelőre a helyszínen elhelyezett konténerekben tárolják. A kármentesítő munkák előreláthatólag hét végén fejeződhetnek be.

A területen található úszóláp ritkaság számba megy, ezért jelent kiemelt természeti értéket, és ezért jelentős a fáradt olajjal okozott kár.

(OVF)