Itt vannak a részletszabályok a szigorításokról

//Tóth Gábor
korlatozasok_attekinto_kozlony_ajto_zar_freepik_wirestock_20201104

Képünk illusztráció, forrás: freepik / wirestock

Még kedd este jelentette be a miniszterelnök, hogy éjféltől ismét életbe lép a tavasszal alkalmazott rendkívüli jogrend. A kormányzat egyéb szigorításokat is bevezetett. A részletek is megjelentek.

A Magyar Közlönyben megjelent részletes szabályzó szerint Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdettek ki. Mindezt a katasztrófavédelemről szóló törvényre hivatkozva tették meg. A miniszterelnök korábban elmondta, hogy a veszélyhelyzet 90 napos meghosszabbítását kéri a kabinet a Parlamenttől.

  1. A kormány éjfél és hajnali 5 óra között kijárási korlátozást vezetett be. Ez idő alatt mindenki köteles a lakóhelyén vagy a tartózkodási helyén, szálláshelyén tartózkodni. Ez nem vonatkozik azokra, akik dolgoznak, vagy munkába mennek, esetleg onnan jönnek. De el lehet menni otthonról életveszély, vagy súlyos anyagi kárral fenyegető helyzet esetén is.
  2. A szórakozóhelyeket bezárták.
  3. A kulturális rendezvények, azaz színházak, mozik, zenei és tánc előadások valamint sportrendezvények úgy tarthatóak meg, hogy a nézők között két helyet üresen kell hagyni, és közvetlenül egymás mögött sem ülhetnek az emberek. A nézőtéren kívül (például szünetben) is másfél méteres távolságot kell tartani. A szabályok betartása a szervezők felelőssége.
  4. A múzeumok, könyvtárak, kulturális intézmények is látogathatóak, de csak a másfél méteres távolság betartásával.
  5. A szabályok betartását és betartatását a rendőrség ellenőrzi. Első esetben figyelmeztetnek, majd második körben 100.000 és egymillió forint közötti bírságot is kiszabhatnak a renitensekre. A rendőrség az olyan helyszíneket, ahol a szabályokat nem tartatják be bezárathatja, akár egy évre is – utóbbi nem érvényes a sportrendezvényekre.
  6. A tömegközlekedésben a fővárosban és a megyei jogú városokban munkanapokon reggel 7 és délelőtt 9 valamint délután 15 ás este 19 óra között sűrítik a járatokat.
  7. A parkolást ismét ingyenessé tették.
  8. A maszkviselési szabályok továbbra is fennmaradnak, változatlan formában.
(Magyar Közlöny)