Szigorodnak a határátlépés szabályai

//Berényi Attila
Mivel a környező országokban egyre több a fertőzött, így Magyarország szigorít a határátlépés szabályain, jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter. Három kategóriába sorolják az országokat, a fertőzöttséget és a veszélyeztetettséget figyelembe véve. Az új szabályok kedden éjfélkor lépnek életbe.

Hazánknak jól sikerült védekeznie a COVID-19 járvánnyal szemben, jelenleg alacsonyak a fertőzöttségi mutatók, ám a környező államokban kezd elharapózni a járvány, mondta vasárnapi tájékoztatóján Gulyás Gergely. A politikus szerint a járvány több helyen fellángolt, meg kell akadályozni, hogy külföldről lehessen behurcolni a vírust.

„Minél jobban tudjuk ellenőrizni a határainkat, annál inkább meg lehet őrizni a biztonságos élet feltételeit idehaza.”

Az Operatív Törzs javaslatára a kormány a határellenőrzés szigorításáról döntött. A kiadott rendelkezések a Magyar Közlönyben itt és itt érhetőek el.

Így megkülönböztetnek zöld, sárga és vörös jelzésű országokat.

Különválnak a szabályok magyar állampolgárok és hozzátartozói és a többiek között. Ha sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár, akkor megvizsgálják a határon, ha gyanús mindenképpen karanténba kell vonulni. A zöld országok lényegében szabadon látogathatóak, és onnan is szabadon lehet bejönni.

Ha nem igazolt a gyanú, akkor is karanténba kell vonulni, kivéve, ha az elmúlt 5 napban (48 órás eltéréssel, hivatalosan igazolva) volt két negatív koronavírus tesztje az érintetteknek. A sárga országból érkező magyar állampolgár az első negatív teszt után hagyhatja el a karantént, vörösnél két teszt kell. Külföldinél a sárga országból érkezőnél megegyezik a szabály, vörös országból nem lehet belépni.

Sárga kategóriába tartozik: Bulgária, Portugália, Svédország, Románia, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Japán, Kína és az Egyesült Államok.

Vörös kategóriába tartozik: Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Szerbia, Ukrajna, szinte minden ázsiai és afrikai ország.

Zöld kategóriába tartozik: az összes többi ország például Horvátország is.

Security Check Required

null

A kategóriákba sorolást alap esetben szerdánként, a kormányülésen vizsgálják fölül, hacsak drámai helyzet nem alakul ki valamelyik államban.

Augusztus 1-től, ha valaki sárga vagy vörös kategóriájú országból érkezik haza, a tesztelés költségét magának kell viselni, ha nem akar kéthetes karanténba vonulni.

 

(dho, hvg.hu, 444.hu, Facebook / Magyarország Kormánya)