Itt az allergiások rémálma, virágozni kezd a parlagfű

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / katemangostar
Egyre többek réme a parlagfű. A latinul kifejezetten elegáns nevű, Ambrosia artemisiifolia Észak-Amerikából származik, de mára már hazánk egyik legelterjedtebb gyomnövényévé vált. Ennek legfőbb okai a hanyag föld és kert tulajdonosok.

A parlagfű akár 2 méter magasra is megnő. Az apró, de igen nagy számban fejlődő porzós virágok kicsi, lefele néző fészkekbe tömörülnek, a fészkek pedig hosszú, függőlegesen álló füzérekben sorakoznak a központi szár és az oldalhajtások csúcsán. A kezdetben zöldes virágok a pollenszemek érésével élénksárgává válnak. A parlagfű tömeges pollenszórása hazánkban jellemzően július végén kezdődik, bár esetenként már júniusban is lehet virágzó példányokat találni. A parlagfű pollenkoncentrációja általában augusztus végén – szeptember elején tetőzik, a pollenszemek az első fagyokig jelen lehetnek a levegőben, áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ ismertetőjében.

Ambrosia artemisiifolia, forrás: freepik

A súlyosan allergén növény elleni védekezésről külön kormányrendelet szól, amelyet ide kattintva érhet el.

Az előírások elég szigorúak. Ugyanis „a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” Korábban volt egy június 30-i határnap, ahonnan büntettek, de ezt eltörölték. Azaz, ha a helyszíni ellenőrzés során – függetlenül annak időpontjától – megállapítást nyer, hogy a földhasználó ennek nem tett eleget, a hatóság megindítja az eljárást, emlékeztet a medicalonline.hu.

A védekezési kötelezettség teljesítését belterületen a jegyző, külterületen és zárt kertben a megyei kormányhivatal ellenőrzi. A felderített, parlagfűvel szennyezett ingatlanokon az eljáró hatóság közérdekű védekezést rendel el. A kényszerkaszálás és minden ezzel kapcsolatos hatósági feladat költsége a védekezést elmulasztót terheli. A kormányhivatal a mulasztóval szemben, minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A büntetés mértékét esetenként a fertőzött terület nagysága, valamint a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg.

 

(NNK, medicalonline)