Pest megyében van az igazolt fertőzöttek 62%-a

//Berényi Attila
teruleti-adatok_koronavirus_20200405

adatforrás: koronavirus.gov.hu / térkép: freepik /dho

Az országos hatáskörű Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatóján Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, hogy Budapesten az aktuális adatok szerint az igazolt fertőzöttek 42 százalék van, egész Pest megyét tekintve 62 százalékos az adat.

A szakember szerint nagyon nagy az esély arra, hogy a fővárosban berobban a járvány, ezt mindenképpen, minden erővel meg kell akadályozni.

Azt kéri, ne lazítson senki az intézkedéseken, amit az Operatív Törzs meghozott. Azt mondta, azt tapasztalják, sokan nem veszik komolyan a korlátozásokat. „Ez nem a beszélgetések ideje” – mondta arról az időintervallumról, amikor például az idősek 9 és 12 óra között vásárolhatnak. A fiataloktól azt kéri, ne csoportosuljanak, sőt azt mondta, a 1,5 méteres távolságtartást nyomatékosan meg is fogják követelni.

A vasárnapi adatok szerint Budapesten 313 igazolt fertőzött van, míg pest megyében 142. Országosan 2020.04.05.-én 733 fertőzöttet tartottak nyilván.

Szombaton egyébként az RTL Klub híradójának adott interjút Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa. Elmondása szerint jelenleg kevesebb mint száz koronavírussal fertőzött beteget ápolnak a kórházban, és sokan maguk mennek be az ambulanciára tesztre. Hangsúlyozta, hogy az idős fertőzöttek esetében az állapotromlás nagyon gyorsan, mindössze pár óra alatt megfigyelhető.

 

Az infektológus egyébként maszkviselés-párti, mert szerinte így sokkal kevesebb kórokozót viszont fel az arcunkra a kezünkkel. Azoknak mindenképp ajánlja a maszkot, aki gyakran megy emberek közé. Szlávik arról is beszámolt, hogy a kórházban malária és Aids elleni gyógyszerekkel, illetve antibiotikummal kísérleteznek. Arra hogy mikor tetőzhet a járvány, nem tudott válaszolni.

 

(koronavirus.gov.hu, RTL)