Almás sütemény

//Gál Tímea
Almás sütemény, fotó: Gál Tímea
A legfinomabb alma naná, hogy magyar. Ízes, zamatos, és fűszeres, nomeg rengeteg fajtája van. Ám mostanra azért kezdik megadni magukat, még azok is, amelyek a hideg pincében vészelték át a telet és a tavaszt. Nem úgy harsognak, ha beleharapunk. Legyen belőlük akkor süti!

Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez

Tészta:

  • 500 g liszt
  • 200 g porcukor
  • 250 g vaj
  • 2 tojás
  • 12 g sütőpor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 1,5 kg alma (tisztítva mérve)
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1kávéskanál fahéj
  • 2 evőkanál búzadara

Elkészítés

Először ugye jön az almahámozás. Unalmas tud lenni egy picit, de a tv előtt tökéletes elfoglaltság, vagy akár a férjünket is rá lehet ugrasztani a feladatra. Persze ilyenkor percenként fel kell hívni a figyelmét arra, hogy „Vékonyan hámozd!” Ha megvan, ki kell szedni a magházat, és le kell reszelni. Ezt is rá lehet bízni a férfiemberre. Az almát cukorral és fahéjjal pároljuk addig, amíg a leve szinte teljesen el nem párolog. Belekeverjük a búzadarát, a vaníliás cukrot és langyosra hűtjük.

Most jön a tészta! Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt simára gyúrjuk. Két egyenlő részre választjuk szét. Lisztezett felületen lapokká nyújtjuk őket. Az egyiket kivajazott, lisztezett tepsi aljára terítjük. Erre simítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik lappal.

Villával megszurkáljuk a sütemény tetejét, majd 200 fokra melegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Minimum langyosra hűtjük és porcukorral megszórva tálaljuk! Szólok előre, hogy a hámozást és reszelést végző pasi, most fogja elkezdeni a mondókáját, hogy: azért lett olyan finom, mert ő csinálta a nehezét. Hát persze…

Jó étvágyat!