Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez
Tészta:
- 500 g liszt
- 200 g porcukor
- 250 g vaj
- 2 tojás
- 12 g sütőpor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Töltelék:
- 1,5 kg alma (tisztítva mérve)
- 3-4 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1kávéskanál fahéj
- 2 evőkanál búzadara
Elkészítés
Először ugye jön az almahámozás. Unalmas tud lenni egy picit, de a tv előtt tökéletes elfoglaltság, vagy akár a férjünket is rá lehet ugrasztani a feladatra. Persze ilyenkor percenként fel kell hívni a figyelmét arra, hogy „Vékonyan hámozd!” Ha megvan, ki kell szedni a magházat, és le kell reszelni. Ezt is rá lehet bízni a férfiemberre. Az almát cukorral és fahéjjal pároljuk addig, amíg a leve szinte teljesen el nem párolog. Belekeverjük a búzadarát, a vaníliás cukrot és langyosra hűtjük.
Most jön a tészta! Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt simára gyúrjuk. Két egyenlő részre választjuk szét. Lisztezett felületen lapokká nyújtjuk őket. Az egyiket kivajazott, lisztezett tepsi aljára terítjük. Erre simítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik lappal.
Villával megszurkáljuk a sütemény tetejét, majd 200 fokra melegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Minimum langyosra hűtjük és porcukorral megszórva tálaljuk! Szólok előre, hogy a hámozást és reszelést végző pasi, most fogja elkezdeni a mondókáját, hogy: azért lett olyan finom, mert ő csinálta a nehezét. Hát persze…
Jó étvágyat!