Érintés nélküli postai kézbesítés

//Berényi Attila
posta-kezbesito-tavolsag_freepik_20200405

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Hétfőtől a járványveszélyre tekintettel, változtat eddigi kézbesítési módszerein a Magyar Posta.

Az új intézkedéssel elkerülhető a közvetlen fizikai érintkezés és ezzel tovább csökkenthető a fertőzésveszély kockázata, írja az MTI-re hivatkozva az origo.

Bevezetik az úgynevezett érintésmentes küldeménykézbesítési eljárást. E szerint az ajánlott leveleket a postás a levélszekrénybe kézbesítheti úgy, hogy ennek tényét rögzíti a készülékén.

A tértivevényes levél, a hivatalos irat és a csomag esetében az átvételt nem kell a címzettnek aláírással igazolnia, ehelyett a személyazonosságot igazoló igazolvány adatait egyezteti a kézbesítővel lehetőség szerint mintegy 1,5 méteres távolságból. A kézbesítő ezeket az adatokat rögzíti az elektronikus készülékén és átvettnek minősíti a küldeményt.

Hasonló módon járnak el a postákon is, vagyis postai küldeményátvétel esetén az ott dolgozó jegyzi be az átvevő igazolására alkalmas okmány típusát és számát, ekkor sem szükséges az ügyfelek részéről az aláírás. Könnyítést jelent az is, hogy a csomagot – a címzett kifejezett kérésére – alkalmi átvevőnek, akár a szomszédnak is átadhatja a kézbesítő, természetesen ebben az esetben is rögzíteni kell az átvevő adatait.

A kormányrendelet szerint a házi karantén miatt érintett címeken a tértivevényes ajánlott küldeményeket, hivatalos iratokat, csomagküldeményeket és a kifizetési utalványokat a postás nem kézbesíti személyesen.

A küldemények kézbesítését a karantén lejárta után kísérli meg a posta, sikertelen kézbesítés esetén az értesítőn megjelölt őrzési ideig tartja (általában 10 munkanapig), és annak lejártát követően a kézbesíthetetlenség szabályait alkalmazza, azaz visszaküldi a feladónak. A karantén ideje alatt az ajánlott és a közönséges levélküldeményeket levélszekrénybe kézbesítik.

A Magyar Posta a következő szabályok betartását kéri a járvány okozta veszélyhelyzet idején:

  • ha csenget a postás, akkor használjon Ön is szájmaszkot, gumikesztyűt vagy tartson kb. 1,5 méteres távolságot;
  • ha csomagja vagy tértivevényes levele érkezik, legyen önnél a személyi igazolványa, és adja meg adatait;
  • ha online rendel webáruházból, és van a közelében csomagautomata, kérje oda a szállítást;
  • csomagrendelés esetén használja az online fizetési módokat;
  • ha csekket szeretne feladni, használja az iCsekk applikációt;
  • a postai nyitvatartások változhatnak, ezért tájékozódjon, mielőtt elindul a postára

 

(MTI, origo)