Zavarosban halászó, ismeretlen próbálhat hasznot húzni a koronavírus járványból Dunaharasztin

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / oleshkoart
Szerkesztőségi közleményben határolódott el lapunk annak a kezdeményezésnek a közlésétől, amely ellenőrizetlenül gyűjti és adja tovább magánszemélyek, kistermelők adatait. Kiderült, az adatokat kezelő, azóta zárt csoport adminja hamis képpel, megkérdőjelezhető profillal vezeti a csoportot, és kezeli a címeket, neveket, telefonszámokat.

UPDATE: a cikkben szereplő csoport időközben elérhetetlenné vált, az admin profilja sem található meg.

Éppen egy komoly veszélyhelyzet közepén vagyunk, egy vírus támadása alatt él az emberiség, az ország és városunk is. Jelenleg a hazai igazolt koronavírus fertőzöttek 62 %-a Pest megyében van!

Ezt van, aki a saját hasznára szeretné fordítani, közben embereket, időseket sodorhat cselekedetével veszélybe. Kihasználja az emberek igényét, hogy szeretnének vásárolni a jelenleg zárva tartó piacon megszokott árusoktól. Miközben most a járvány terjedésének megakadályozása lenne a legfontosabb feladat.

Szerkesztőségünk, ahogy eddig is, támogatja, hogy a kiskereskedők és az őstermelők fennmaradjanak, a vállalkozások túlélése valamilyen formában biztosított legyen. De csak olyan információkat adunk közre, amelyeket hivatalos szervek koordinálnak. Tehát, ha a városban működő Operatív Csoport, vagy az azt vezető polgármester egy olyan intézkedést hoz, amely lehetővé teszi valamilyen formában az árusítást, közölni fogjuk!

Szombati, egyébként általános közleményünk után, egy a piaci árusok adatait kezelő csoport, hirtelen zárt lett. Íme az erről szóló bejelentésük – az admin, és a csoport nevét szándékosan olvashatatlanná tettük.

„A csoportban nincsenek álprofilok…”

forrás: facebook / portré eredeti: Tamara Bellis, Unsplash

A profilképen bizonyíthatóan nem az admin van! Egy görög divat blogger arca látható a fotón. Egy gyors keresés után ki is derül, hogy Tamara Bellisről van szó. A blogját itt érheti el.

A divatblogger facebook profilja ide kattintva:

Tamara instagramja pedig itt érhető el:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

TAMARA BELLIS (@tamarabellis) által megosztott bejegyzés,

A képet használó profil egyébként azt állítja, hogy az egészségügyben dolgozik. Ha ez nem így van, akkor jelen helyzetben elég ízléstelen dolog, hiszen a kórházakban dolgozók most a koronavírus elleni küzdelem frontján harcolnak. Ha mégis ott dolgozik, akkor kérdés, hogyan jut ideje egy csoport megszólalásainak moderálására?

Fontos, hogy ez a csoport most magánszemélyek és kis cégek adatainak birtokában van!

Közben a csoport fent látható vezetője azt állította, hogy mi korábban megkerestük őt, üdvözöltük a kezdeményezést, ám később letiltottuk. Ez hazugság! A fenti személlyel nem kommunikáltunk, hiszen nem beazonosítható számunkra, a profilt nem tíltottuk.

forrás: facebook

Több kérdés merül fel jelenleg:

  • ki az admin, aki vállalja a felelősséget a személyes adatok kezeléséért, azaz, kihez fordulhatnak az érintettek szükség esetén?
  • milyen céllal kezeli, gyűjti a nem beazonosítható személy az adatokat (címek, telefonszámok, nevek)?
  • az adatok gyűjtésébe eredetileg belekezdő magánszemély, valamint a jelenleg az adatokat kezelő csoport adminja rendelkezik-e az érintettek adatkezelési hozzájárulásával?
  • az adatokat elsőként bekérő és az adatgyűjtést elindító magánszemély megvizsgálta-e, kiknek adja tovább az adatokat? Ehhez az érintettektől kért-e hozzájárulást?

Szerkesztőségünk a leghatározottabban elítéli, hogy a koronavírus járvány egyik legnehezebb időszakában, beazonosítatlan személyek véleményünk szerint, felelőtlenül használják ki a bajba kerülő kistermelők egyre romló helyzetét, a megszokott vásárlókat elveszítő kereskedők romló gazdasági állapotát, és a mindennapi életüknek egyik pillanatról a másikra búcsút mondani kényszerülő emberek kétségbeesését.