Gyakorlatilag leállt Budapest kulturális élete

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik
A kormány által elrendelt veszélyhelyzet értelmében megtiltották a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főt meghaladó szabadtéri rendezvények megtartását. Ez pedig a kulturális élet leállását is jelenti.

A fidelio.hu összefoglalója szerint későbbi időpontra halasztják a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált és a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése bejelentette, hogy elhalasztják a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Elhalasztják a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált is, amely a terv szerint március 23–29. közt lett volna.

Egy ideig nem tartja meg előadásait az Operaház, az Örkény Színház, a Trafó, a Hatszín Teátrum, a Katona József Színház, az Operettszínház, a Zeneakadémia, a Vígszínház, a Pesti Színház, a Nemzeti Táncszínház, a Nemzeti Filharmonikusok. Két hétig bezár a Fonó. A Müpa a hónap végégig törölte előadásait. A Budapest Bábszínház a veszélyhelyzet feloldásáig zárva tart, a meghirdetett előadások elmaradnak.

A Várkert Bazár rendezvényeit és programjait március végéig törlik.

Elmarad a március 15-i Red Bull Pilvaker, amelyet a Papp László Budapest Sportarénában rendeztek volna.

A Szépművészeti Múzeum összes meghirdetett rendezvénye (Múzeum+, tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások) elmarad. Ugyancsak elmarad a Magyar Nemzeti Galéria összes meghirdetett eseménye.

A Petőfi Irodalmi Múzeumba és a tagintézményeikbe tervezett beltéri rendezvények előreláthatólag március végéig elmaradnak.

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezetősége arról tájékoztatott, hogy azokat az előadásokat, amelyeket megtartanak, zárt ajtók mögött, hallgatók nélkül rendezik meg. A koncerteket a Bartók Rádióban közvetítik.

A budapesti Nádor Terem 60 főre korlátozza a maximális nézőszámot. A jegyárakon nem változtat.

A Budapest Music Center rendezvényein a résztvevők számát 100 főben korlátozzák.

Az elmaradó, vagy később megrendezendő előadásokra megváltott jegyek árának visszatérítéséről az adott intézmények adnak felvilágosítást. Ám elindult egy kezdeményezés, amely szerint aki teheti ne kérje vissza a jegye árát, hogy így támogassa a várhatóan a rendkívüli intézkedések miatt nehéz helyzetbe kerülő színházi és művészeti világot.

A Spirit Színház és a Spinoza megtartja az előadásait.