Dunaharasztin továbbra is tilos a kertekben égetni

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / etaphop
A szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát.

Dunaharaszti város hivatalos honlapján megjelent tájékoztatóban figyelmeztet a szabályok betartására az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Ebben felhívják a figyelmet, hogy a szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyesebb időszak, hiszen a jó időben egyre többen választanak szabadtéri programokat vagy kezdik meg a kerti munkálatokat. A veszélyt egyrészről a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. Másrészről kockázatot jelent az emberi gondatlanság is, hiszen a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.

A belterületi szabadtéri éges csak akkor lehet végezni, ha azt „más jogszabály – így különösen önkormányzati rendelet – megengedi.”

Ám Dunaharasztin kifejezett tiltás van érvényben. Erről a 2005-ben hozott és többször módosított, „A zöldterületek kezeléséről és a környezetvédelemről” szóló rendelet szól. Ezt itt éri el. A szabályzó „Levegő védelméről” szóló fejezetében találja a rendelkezést.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint, amennyiben a tűzoltósághoz érkezik panasz, belterületi égetésről, akkor felszólítják a helyszínen az égetést végző személyt a tűz eloltására. Kiszabhatnak helyszíni bírságot is, ammenyiben a szabálysértést az érintett elismeri. Ellenkező esetben a katasztrófavédelem hatósági eljárást is kezdeményezhet. A kiszabható bírság legkisebb összege 10.000 Ft, áll a tájékoztatóban.

Az ingatlanon végzett kerti sütésre, illetve bográcsozásra az irányított égetés, ill. belterületi szabadtéri égetés szabályai nem vonatkoznak, de ezt is csak az alapvető szabályok betartásával lehet végezni. Így a hatóság figyelmeztetése szerint:

  1. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyja felügyelet nélkül.
  2. Minden esetben gondoskodjon megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  3. Mindig legyen kéznél tűz oltására alkalmas kézi szerszám.
  4. Csak akkora tüzet gyújtson, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tud tartani, a szél ne tudjon izzó zsarátnokokat elvinni.
  5. Tájékozódjon a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors tovább terjedésének.
  6. Erdőben csak a kijelölt helyen gyújtson tüzet.
  7. A tüzet gondosan oltsa el, használjon vizet, nehogy a szél esetleg visszagyújtsa.

A külterületi égetés szabályairól korábban itt írtunk.

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (www.katasztrofavedelem.hu), illetve a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság oldalait (www.erdotuz.hu).

 

(dunaharaszti.hu)