Dunaharasztin is folyamatosan fertőtlenítik a tömegközlekedési eszközöket

//Berényi Attila
kozlekedesi-tarsasagok_fertotlenitve_freepik_20200312

Képünk illusztráció, forrás: freepik

A Dunaharaszti, valamint az agglomeráció és a főváros közösségi közlekedésében részt vevő cégek kiemelten gondoskodnak a járművel fertőtlenítéséről, tisztításáról.

Folyamatosan fertőtlenítik városunkban a helyi tömegközlekedést kiszolgáló buszokat, mondta el szerkesztőségünknek Illés Zsolt, a Ventona Trans Kft. ügyvezetője. A társaság pontosan ezért szerzett be a közelmúltban egy új, a célra alkalmas, nagyteljesítményű gépet. A cégvezető tájékoztatása szerint jelenleg a több ajtós buszokon sem követelik meg az elsőajtós felszállást.

A BKK közleménye szerint Karácsony Gergely főpolgármester döntése alapján határozatlan időre felfüggesztik a fővárosi közösségi közlekedési járatokon az elsőajtós felszállási rendszert. A rendelkezés a járművek jobb szellőzését segíti, és azt, hogy ne az első ajtónál tömörüljenek az utasok felszálláskor. A főpolgármester bejelentette azt is: tovább növelik az eddigi fokozott fertőtlenítés gyakoriságát a fővárosi közösségi közlekedési járatokon. Dr. Varga Ivett, a BKK vezérigazgatója szerint amennyiben szükséges, további intézkedéseket is elrendelhetnek.

A Volánbusz Zrt. a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében az országos tisztifőorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai alapján soron kívüli higiéniai intézkedéseket vezetett be országszerte utasai és munkavállalói védelmében. Az intézkedések keretében fokozottan takarítják az autóbusz-állomásokat és a járműveket, vírusölő szerrel mossák le a kapaszkodókat, kézfertőtlenítőszerrel látják el a munkahelyi mosdókat és tisztálkodó helyiségeket – közölték az MTI-vel.

A MÁV-Start Zrt. azt közölte az MTI-vel, hogy a vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen „általános gyakorlata szerint” naponta többször végeztet tisztítást, ennek során fertőtleníti a személykocsik ajtónyitóit, kilincseit és fogantyúit, valamint a mosdókat, vécéket. A MÁV-HÉV is ezt a gyakorlatot alkalmazza. A kocsik tisztítására fertőtlenítőszert alkalmaznak, a nemzetközi járatokon a folyékonyszappan-adagolókat fertőtlenítő hatású kéztisztító szerrel töltik fel.