Viharos erejű szélre figyelmeztetnek

//Tóth Gábor
forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Egy markáns hidegfront vonul át az ország felett, ez okoz alapjáraton 60-85 km/óra erősségű szelet.

A front környezetében síkvidéken a reggeli órákban 90 km/óra feletti széllökés előfordulhat, az ország északi felében a hegyvidéki területeken 100 km/óra feletti széllökések kialakulhatnak. Hétfő délelőtt fokozatosan 60 km/óra alá gyengül a szél, írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A nagy szél miatt Dunántúl északi részén, valamint Pest megyében és Bács-Kiskun északi részein másodfokú, a többi helyen elsőfokú riasztás van érvényben.

A szél miatt több vasútvonalon is késések várhatók. A MÁV arról tájékoztatott, hogy a Budapest-Hatvan és a Budapest-Nagykáta vonalon 80 km/órás sebesség-korlátozással közlekednek a vonatok a viharos erejű széllökések miatt. A menetidő a két elővárosi vonalon meghosszabbodhat. Hatvan és Tura között pedig egy tehervonat áramszedője és a vezeték tartószerkezete megrongálódott, a vonatok egy vágányon közlekednek.

Ha autóval közlekedik, akkor most ne parkoljon fák közelébe, mert a leszakadó ágak, esetleg kidőlő fák kárt tehetnek. Autóval és gyalogosan is legyen körültekint kerítések, és házak közelében is. A szél ugyanis tetőcserepeket, kéményeket mozdíthat el.

 

(OMSZ – index)