Kiírták a H6-os HÉV felújításáról és meghosszabbításáról is szóló tendert

//Berényi Attila
HevbolGyursvasut_Vitezy_Illusztracio_freepik_jeshoots_20200224

Képünk illusztráció, forrás: freepik / jeshoots

A Budapesti fejlesztési Központ tette nyilvánossá a pályázatot, melyet az ötös metró első ütemének neveznek.

Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, közösségi oldalán jelentette be a hírt. A szakember a következő évtized legjelentősebb, közel egymillió budapesti és agglomerációs lakos közlekedését segítő hév-fejlesztésének nevezte a beruházást. A tervezetről itt írtunk korábban.

Most Vitézy azt írja, hogy a közbeszerzési eljárásban azt keresik, aki  alkalmas lesz a

„– A H6-os ráckevei hév teljes felújítása, megállóinak akadálymentesítése, utastájékoztatás megújítása, az állomások környezetének rendezése, P+R parkolók létesítése, a vonalon a sebességkorlátozások megszüntetése és a sebesség emelése.

 – A H7-es csepeli hév teljes felújítása, megállóinak akadálymentesítése, utastájékoztatás megújítása, az állomások környezetének rendezése, P+R parkolók létesítése, a vonalon a sebességkorlátozások megszüntetése, a sebesség emelése és vonalhosszabbítási tervek készítése Csepelen az Erdősor útig.”

Az elképzelés szerint egyébként a H6-os ráckevei és a H7-es csepeli járatok – összefonódva – a Közvágóhíd állomástól föld alatt, Boráros téri megállással egészen a Kálvin térig hosszabbítják meg. Ezzel pedig a tömegközlekedési eszközt összekötik a 3-as és a 4-es metrókkal. A beruházási program része a csepeli hév felszíni, Duna-parti nyomvonalának kiváltása után új Duna-parti sétány tervezése a Boráros tér és a Déli Városkapu fejlesztési terület között. Megújul majd a H5-ös szentendrei hév is.

A Budapesti Fejlesztési Központ illusztrációja

„A koncepció lényege a H5-ös, H6-os és H7-es hévek összekötése a belváros alatt, ezzel egy észak-déli, Szentendrétől Csepelig és Ráckevéig tartó gyorsvasúti rendszer létrehozása, melyen akár az Esztergom felől és Kunszentmiklós-Tass felől érkező MÁV elővárosi vonatok is közlekedhetnek majd a jövőben.”

Vitézy Dávid azt írja, hogy a csepeli, ráckevei és szentendrei hév-vonalak fejlesztése Budapesten ma a legnagyobb közlekedési adósság és egyúttal a legfontosabb közlekedési beruházás. A belvárosi meghosszabbítás és a felújítás révén a két déli hév-vonal együttes utasszáma 47 ezerről 108 ezerre nőhet. Csepelről az előzetes számítások szerint jelenleginél 7, Ráckevéről pedig 30 perccel rövidebb idő alatt lehet eljutni a belvárosba, csökken a kényszerű átszállások száma.

A beruházást a Budapest Fejlesztési Központ a MÁV-HÉV Zrt.-vel konzorciumban valósítja meg, és Európai Uniós forrásokból finanszírozzák a 2021-27 közötti eu költségvetés terhére, írja az mti.

 

(MTI, facebook/vitezydavid)