Netes kalózok támadására figyelmeztetnek

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / master1305
A koronavírus megjelenése óta csalók új módszerrel próbálkoznak. A netezők járvánnyal kapcsolatos kíváncsiságára, félelmére építenek. Ne dőljön be nekik!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete az MTI-nek jutatott el közleményt ez ügyben. Mint kifejtették: a csalók a Kínából indult fertőzésre építve emaileken keresztül próbálnak adathalász tevékenységet, illetve zsarolóvírus kampányt folytatni és megtéveszteni az embereket, vagy káros kódokat juttatni eszközeikre.

A csaló levelek jellemzően többféle hamis hírrel keltenek figyelmet, például a vírus ellenszerével kapcsolatos áttörésről, alternatív gyógymódokról, egészségügyi eszközök hiányáról és beszerzésük lehetőségeiről, megelőző intézkedésekről számolnak be, vagy azzal igyekeznek pánikot kelteni, hogy a vírus az adott településen is megjelent. Ezek a csaló levelek azonban különböző káros kódokat tartalmazó csatolmányokat, vagy káros webhelyekre mutató hivatkozásokat tartalmazhatnak, amelyek érzékeny – például banki – adatok, vagy pénz megszerzésére törekednek.

Az e-mailek legtöbbször hivatalosnak látszó, jól megszerkesztett formában készülnek. Egyes esetekben nevesebb nemzetközi szervezetet – többek között az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) – jelenítenek meg feladóként és arra ösztönzik az embereket, hogy a levél mellékletét töltsék le, nyissák meg – ismertették.

Az NKI ugyanakkor kiemelte: a nemzetközi és a magyarországi közegészségügyi, járványügyi szervek nem küldenek ezekhez hasonló információkat e-mailen keresztül, ilyen formán nem kérnek be szenzitív adatokat, és nem kérik bejelentkezési azonosítók megerősítését, megváltoztatását.

A legjobb az, ha egyáltalán nem kattint az ilyen üzenetekre, mellékleteiket egyáltalán ne nyissa meg, és tartsa naprakészen számítógépe vírusvédelmét.

A gyanús üzenetekkel kapcsolatos további információkat, konkrét példákat az NBSZ NKI oldalán találhatnak – áll a kibervédelmi intézet közleményében.

 

(via: MTI)