Valódi hóvirágszőnyeg borítja Dunaharaszti egyik kertjét

//Berényi Attila
hovirag-kert_dunaharaszti-online01_20200215

Hóvirág lepel, fotó: dunaharaszti online

A tavasz első hírnökeinek tartja mindenki ezeket a kis és kedves virágokat. Nem mellesleg védettek is. Városunk egyik kertjében pedig – a gondos kezeknek hála – nagyon jól érzik magukat.

A hóvirág az amarilliszfélék talán legismertebb növénynemzetsége. Természetvédelmi értéke szálanként 10.000 Ft azaz, ha valakit rajtakapnak hogy letépi, ennyit kell fizetnie büntetésként. Sőt, nagy tévedés azt hinni, hogy ez csak a szabadban növőgetőkre igaz. Ha a nagyi kertjéből viszi őket valaki haza, ugyanez a vaskos büntetés vár rá.

Nyilván Dunaharasztin, a címben is emlegetett kiskertben ilyen veszély nem fenyegeti ezeket a növényeket. A tulajdonos azt mondta, hogy közel 20 évvel ezelőtt kaptak virághagymákat, és ez idő alatt el is terjedtek a növények. Persze a gazda gondossága is kell hozzá, hiszen nagyon odafigyelnek arra, hogy a legjobb körülményeket biztosítsák nekik.

Egyébként ha ennél is több hóvirágot szeretne látni, akkor ezekben a napokban kiváló kirándulóhely lesz az Ön számára az Alcsúti Arborétum. Itt 7 hóvirágfaj 24 fajtájában lehet gyönyörködni. A kis növények gigantikus mezőkké állnak össze. A hóvirágmező első példányát az 1800-as évek végén telepítette József nádor által alapított alcsútdobozi birtok kertészei, majd újabb és újabb fajtákkal gyarapították. A főhercegi birtok 40 hektáros és megkapóan gyönyörű.

Az Alcsúti Arborétum Hóvirágünnep ajánlóját itt találja.