Megszámolják a fülesbaglyokat

//Tóth Gábor
bagoly_szamlalas_freepik_joaquincorbalan_20200121

Képünk illusztráció, forrás: freepik / joaquincorbalan

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület országos fülesbagolytelelőhely-felmérést hirdet. Az év madarának választott szárnyasokból jó pár példány telel Dunaharasztin is, például a Hősök terén.

A szervezők arra kérik a családokat, baráti társaságokat, óvodákat, általános és középiskolákat, hogy vegyenek részt a kampányban.  Az országosan összehangolt, egyidőben végzett szinkron számlálás 2020-ban január 24-27. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart.

Az erdei fülesbaglyok különleges szokása, hogy a téli időszakban csapatostul keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható. Az erdei fülesbaglyok mellett a telelő csapatokhoz alkalmilag néhány réti fülesbagoly, továbbá egy-egy kuvik és macskabagoly is csatlakozhat.

A jelenség hátterében az érintett települések környékének gazdag kisrágcsáló (egér- és pocokfajok) zsákmányállat-kínálata áll. A baglyok pedig valószínűleg azért választják a zavartság miatt látszólag kedvezőtlenebb belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, gyepeken.

Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérési programját a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte 2009-ben, amit 2018-tól az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály szervez. A begyűjtött adatokból egy európai szintű összesítés készül.

A bagoly-számlátás részleteit, és a letölthető jelölőlapokat az MME honlapján találja meg.