A tavalyinál kevesebb beruházással tervezik Dunaharaszti idei költségvetését

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
Első olvasatban tárgyalja majd a képviselő testület a 2020. évi büdzsé tervezetét a január 27-i ülésen. Ezt megelőzően már a koncepcióját egyeztette a városvezetés, és a mostani előterjesztésbe az ott elhangzott ötletek is bekerültek. A dokumentum felveti újabb telek eladások és vásárlások lehetőségét is.

A képviselők elé terjesztett, az idei költségvetésről szóló tervezet összefoglalója szerint tavaly eredményes évet zárt az önkormányzat. A mostani összefoglaló ezt azzal igazolja, hogy a választópolgárok ismét bizalmat szavaztak a testületnek és a polgármesternek.

Megjegyzi a dokumentum, hogy a város adóerő-képessége miatt az állami hozzájárulások stagnálnak. Ez azt jelenti, hogy mivel az itt működő vállalkozások jelentős helyi adót fizetnek be, a központi költségvetésből érkező pénz nem növekszik. Az ismertető szerint az iskolák fenntartásához elvont, úgynevezett szolidaritási hozzájárulás is évről-évre emelkedik.

Az előterjesztés szerint a város bevétele egyre egyoldalúbbá válik, a helyiadóra támaszkodik Dunaharaszti, az önkormányzat vállalkozási tevékenysége nem jelentős, az ingatlan vagyont pedig nem szeretnék felélni.

A költségvetési tervezet megemlíti, hogy jelenleg a város legnagyobb beruházása az orvosi rendelő felújítása, bővítése. A dokumentumban az szerepel, hogy júniusra fejezik be a munkát (korábban még februári műszaki átadást, és áprilisi megnyitót terveztek – erről itt írtunk. Ezt követően gondoskodnak majd a védőnői szolgálat méltó elhelyezéséről is.

Az elképzelés szerint a közbeszerzés lebonyolítását követően megkezdődhet a napközis tábor építése a Sport-szigeten, befejezik a művelődési ház energetikai felújítását, az ez évi költségvetés biztosítja majd az új bölcsőde építéséhez szükséges pályázati önrészt is.

A tervezet külön hangsúlyozza, hogy „jelentősebb anyagi erőt igénybe vevő új beruházásba” nem kezd bele a város, 2020-ban nem terveznek nagyobb útépítést és -felújítást sem. A járdaépítésre és a csapadékvíz-elvezetési feladatokra koncentrálnak majd.

Szó esik a város ingatlan vagyonáról is. Az előterjesztés szerint tovább növelnék az állományt, sőt konkrét elképzelések is vannak, de ezek csak az év második felében lesznek aktuálisak. Érdekes egyébként, hogy ezzel együtt ingatlan eladást is tervez a városvezetés. Az elképzelés emlékeztet az új parkra, amely a Duna parton készült el még tavaly a kampányban. Ezzel szemközt, az Evezős utca túloldalán alakítottak ki eladásra szánt telkeket.

A város költségvetési tervezetét a szakbizottságok is megtárgyalják, majd az első olvasatról dönt a képviselő-testület. Az így formálódó büdzsé részleteit a február 10-én, 18 órakor tartandó közmeghallgatáson ismerteti majd a polgármester, végleges döntést ezt követőn hoz majd róla a képviselő testület.