A betegek és az orvosok kényelmét is szolgálja majd az új felnőtt háziorvosi rendelő

//Berényi Attila
orvosi-rendelo_interju_bereczki_BSP_04_20191202

Dr. Bereczki Péter, háziorvos, alpolgármester

Rohamléptekben épül Dunaharaszti új egészségügyi központja. A kétszintes épületet már tavasszal birtokba vehetik az orvosok, a szakszemélyzet, és természetesen a betegek. A fejlesztésről Dr. Bereczki S. Péterrel, Dunaharaszti alpolgármesterével beszélgettünk, aki maga is orvos. A háziorvosi körzetek bővítése is szóba került.

dho: Hívhatjuk ezt a leendő központot rendelőintézetnek?

Bereczki S. Péter: Igen, nyugodtan nevezhetjük így, hiszen nem csupán háziorvosok kapnak itt elhelyezést, hanem lesz itt több fogorvosi rendelő, labor, és szakorvosi rendelés is folyik majd. Ami itt nem lesz, azt a fajta egészségügyi ellátást továbbra is megkapják majd a betegek a szigetszentmiklósi szakorvosi rendelőben. Ami viszont újdonság lesz, az érszükület kiszűrése boka-kar index mérésével, ami néhány perc alatt elvégezhető. Kialakítunk egy olyan légzésterápiás szobát is, ahol a dohányosok, a krónikus vagy akut hörghuruttól szenvedők sokkal jobban tudnak majd gyógyulni. Ez egyfajta inhalációs kezelést jelent majd.

dho: Mikorra lesz készen ez az új egyészségügyi központ?

BP: Februárban meglesz a műszaki átadás, és áprilisra tervezzük a megnyitót. Persze ez a kivitelezésnek már a második szakasza. Először jóval szerényebb pályázatot nyert meg a város. Az akkori tervek szerint egy tetőteret húztunk volna rá a meglévő épületre. Ám az orvosok úgy vélték, hogy nem megfelelő ez a fajta elképzelés, a városvezetés pedig elfogadta a kritikát. A testület új pályázat mellett döntött, amely már jóval nagyobb keretet engedett. Így már kényelmes, és a betegeknek is könnyebben megközelíthető rendelőket tudunk létrehozni. A jelenleg használt épületbe, az utca túloldalára pedig a védőnői szolgálat költözik. Mindezeken fölül az új rendelők kihasználtabbak lesznek. Ráadásul megoldódik egy régi probléma: külön helyiségben lesz az éppen rendelő orvos, és a mellette dolgozó asszisztens. Ugyanis gyakran éreztük, hogy a betegek nem ugyanúgy nyílnak meg, ha a doktoron kívül más is jelen van. Ez azonban félreviheti a diagnózist. Az intimebb körülmények jobb gyógyítási feltételeket teremtenek.

dho: Az új rendelőintézetben a fogorvosok is helyet kapnak?

BP: Igen, ott fognak dolgozni ők is. Három külön rendelőt alakítunk ki, teljesen új eszközökkel. Ezek beszerzése is folyamatban van.

Dr. Bereczki Péter, háziorvos, alpolgármester

dho: A képviselőtestület november 11-i ülésén úgy döntött, hogy kibővítik felnőtt és a gyermek háziorvosi körzetek számát. Előbbiből létrejön egy tizedik, utóbbiból pedig egy ötödik körzet. Erre miért volt szükség?

BP: Ez a folyamat már 2017-ben megindult. Ekkorra minden házi orvosnak 2 ezer fő fölé került a betegszáma. Ezt pedig, bármilyen furcsa is, a jelenlegi rendszer bünteti. Ugyanis ezen betegszám fölött az orvos egyre kevesebb kártyapénzt kap. Az intézkedés célja egyébként éppen az, hogy a doktorok minél többet foglalkozzanak egy-egy beteggel, és ne a mennyiségre hajtsanak. A bővülő lakosságszámmal viszont nem volt más választás, az itt dolgozó doktorok ezt is bevállalták.

dho: Ön is praktizáló orvos, mind a mai napig, csak már egy picit más keretben dolgozik.

BP: Igen, én pár éve úgy döntöttem, hogy eladom a praxisom nagy részét. Ez azt jelenti, hogy a körzetemet más orvos vette át. Megtartottam viszont az idős betegeket, akiket személyesen keresek fel, mert ők már nem is tudtak bejárni a rendelésekre. Ezt úgy hívják, hogy területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosi ellátás. A képviselőtestület a gyorsan növekvő lakosságszám miatt hozta létre a városban a kilencedik körzetet, 2017-ben. Most Révész doktornő dolgozik itt. Ám a terhelés továbbra is megmarad a kollégákon. Ráadásul a háziorvosi körzetek mindig páros számúak, mert mindenkinek megvan a helyettesítő kollégája, mert ennek köszönhetően a körzet semmilyen esetben sem, például szabadság esetén sem marad ellátás nélkül. Így most szükség van egy tizedik körzetre. Ennek kialakítását pedig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő fel is vállalta és finanszírozza, azaz ez semmilyen terhet nem jelent a városnak.

dho: Az új körzet kialakítása hogyan érinti majd a betegeket? Lesz, akit oda irányítanak?

BP: Sok új lakos van Dunaharasztin. Közülük többen még a kiköltözésük után is ragaszkodnak a régi háziorvosukhoz, nem hozzák még át ide a kártyájukat. Persze előbb-utóbb előfordul az a helyzet, amikor annyira megbetegszik az ember, hogy képtelen átautózni Budapest másik végébe. Így folyamatos a kiáramlás ezen a téren is, és az új körzetnek is gyorsan meglesz a szükséges kártyaszáma. Ráadásul én is szeretnék leadni jó pár beteget.

dho: Orvoshiányos időkel élünk. Tudnak új doktort szerezni az új körzethez?

BP: Anélkül bele se vágtunk volna ebbe a bővítésbe, hogy ha nem lenne jelöltünk a posztra. A kolléga jelenleg iskolaorvos itt, Harasztin, tapasztalt szakember. A gyermekellátás területén is hasonló a helyzet. Esetükben orvosonként ezer beteggel számolhatunk. Ezt a helyzetet hozhatja meg az új praxis.