Drónról lesték meg a szeméthegyeket, Dunaharaszti szomszédságában is volt egy

//Tóth Gábor
Jelenetkép, forrás: YouTube / Szebenyi Péter
Korábban nem bemutatott légi felvételeket tett közzé magyarországi illegális hulladéktelepekről a környezetvédelmet zászlajára tűző Jövő Öko-Nemzedéke alapítvány.

A hulladékvadász.hu oldalon közölt beszámoló szerint évek alatt olyan helyszíneken tartottak drónos terepszemléket, mint Zugló, Veresegyház, Rákosmente, Soroksár vagy éppen Százhalombatta, de a kőbányai Terebesi erdőben is jártak.

A videó összeállítása során az elmúlt évek legdöbbenetesebb eseteit szedték össze, amelyeket drónos filmfelvételek segítségével mutatnak be. Ilyen felderítést Magyarországon ők végeztek először.

A bemutatott helyszínek között ott van az egykori Soroksári Dugattyúgyűrű gyár területe is, ahol korábban irdatlan mennyiségű szemetet halmoztak fel illegálisan. A felderítés, és az ennek kapcsán kialakult sajtóérdeklődés hatására mostanra rendbe tették a környéket a hatóságok. A terület a Dunaharasztihoz közel eső térségben volt.

A Hulladékvadász mozgalom, amely a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány keretein belül működik, létrehozott egy okostelefonokra kitalált alkalmazást. Az androidos készülékekre és iOS-re ingyenesen letölthető programmal lehetőség van az illegális hulladéklerakások bejelentésére, közösségi szemétszedési akciók szervezésére.

 

(hulladékvadász.hu)