Elrendelték Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

//Berényi Attila
szmog_riasztas_levego_freepik_freestockcenter_20200110

Képünk illusztráció, forrás: freepik / freestockcenter

Karácsony Gergely főpolgármester az után hozta meg az intézkedést, hogy a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Budapest levegő minőségének romlása minden bizonnyal kimutatható Dunaharasztiban is, hiszen a két település egymás határában van. Így érdemes a figyelmeztetést komolyan venni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken a szálló por koncentrációjának napi átlaga a tájékoztatási határérték körül alakulhat – javulás nem várható. Szombaton a frontátvonulás és megerősödő szél hatására kitisztul a levegő. Vasárnaptól napközben javulhat a levegőminőség, majd az éjszakai órákban erőteljes romlás kezdődik. Ez a folyamat hétfőn is megismétlődhet: éjszaka hirtelen, erőteljes romlás után napközben javuló tendenciákkal.

Azt kérik, hogy a polgárok a további romlás elkerülése érdekében mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot.

 

(mti)