Gyorsabb ügyintézést ígér egy nemrég elfogadott törvénycsomag

//Berényi Attila
torvenycsomag_kerelmek-engedelyek_freepik_educationfree-dho_20200111

Képünk illusztráció, forrás: freepik / educationfree - dho

Mintegy hétszáz közigazgatási eljárás egyszerűsítését teszi lehetővé a fővárosi és a megyei kormányhivatalok működését megváltoztató, sarkalatos passzusokat is tartalmazó törvénymódosítás.

A kormányhivatal.hu írása szerint a jövőben bejelentéssel is el lehet majd kezdeni bizonyos olyan tevékenységeket – például járdaépítést, egyes erdészeti tevékenységeket vagy munkaerő-közvetítést –, amelyek eddig engedélykötelesek voltak. A bejelentés után 30 nappal kezdhető meg a tevékenység.

A törvénycsomagnak köszönhetően a kormányhivatali szervezetrendszer egységesebb és letisztultabb lesz, legalábbis ezt ígérik. Megszűnik a megyeszékhely szerinti járási hivatal kategória, a megyeszékhelyeken ellátott feladatok visszakerülnek a megyei kormányhivatalokhoz. Mindezzel a járási (fővárosi kerületi) hivatalok kizárólag járási szintű ügyekkel foglalkoznak majd, a megyei szintű ügyeket ugyanakkor a fővárosi és megyei kormányhivatalok látják el. Az állampolgárokat és a vállalkozásokat érintő bürokratikus terhek csökkennek, az eljárások gyorsabbá és az ügyintézés hatékonyabbá válik.

Fontos változás az egyfokú közigazgatási eljárás bevezetése. Megszűnik a fellebbezési lehetőség a járási hivatalok döntései esetében, az ügyfelek a jogorvoslati jogukat közvetlenül a bíróságnál gyakorolhatják.

Egységes építési hatósági rendszert is létrehoztak, ami gyorsítja az ügyintézést. Jelenleg ezen a területen az önkormányzatoknak és a kormányhivataloknak is van feladatuk. A jövőben azonban a polgármesteri hivatalok az önkormányzati hatósági ügyekkel foglalkoznak, míg az állam hatósági ügyei az államra tartoznak.

A módosítások nem egy időben hatályosulnak: a törvény egyes részei a kihirdetést követő napon léptek életbe, míg más passzusai márciusban, szeptemberben, illetve 2021 januárjában.

 

(via: MTI, kormanyhivatal.hu)