Milyen a jó pálinka? Itt a válasz…

//Berényi Attila
palinka_dunaharaszti_online_20191215

fotó: dunaharaszti online

Kis mértékben gyógyszer – tartja a mondás a pálinkáról. A többség szerint a legfontosabb ismérve, hogy gyümölcsös az aromája és nincs benne mesterséges adalék és finomszesz. Végül pedig legalább 37,5 százalékos alkoholfokkal bír.

Javában dolgoznak a pálinkafőzdék, a gyümölcs-alapanyagú cefrék többsége már lefőtt, jelenleg inkább a törkölypálinkák, -párlatok készülnek. A kifőzdék vezetői azt mondják, sajnos évről évre egyre többen főzetnek ki ismerősnél, háznál vagy saját maguk alkotta készülékeken. Jelenleg egy háztartásban 86 liter 42 fokos pálinka készülhet, emlékeztet a teol.hu.

A lefőzött pálinkák hetven százaléka nem megfelelő minőségű, mondja a pálinka szakértő. Bevett szokás, hogy a földes, lehullott gyümölcsöt szedik össze, hogy az ne menjen kárba. Holott jó pálinkát csak jó minőségű gyümölcsből lehet készíteni. Az is gond, hogy sokszor a nyár elején elkezdik a gyümölcsöket gyűjtögetni, és ott áll a cefre az edényben hosszú hetekig, sőt, ha még az ősszel is dob bele a gazda gyümölcsöt, akkor hónapokig.

Pedig nyolc-tíz nap elég ahhoz, hogy kiforr­jon, ilyenkor rögtön főzni kellene. A jó pálinka legfőbb titka a jó gyümölcs: étkezési, de minimum a lekvárminőségűt kell használni – hangsúlyozzák a pálinkamesterek, akik minden évben találkoznak megsavanyodott, büdös cefrével is.

Ezer fő megkérdezésével készített kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft., amelyben a 18 és 49 évesek körében mérték fel, hogy vajon kinek mitől lesz ideális a pálinka, számolt be a tanulmányról az agrarszektor.hu. A kérdésekre válaszolók hatvanhat százaléka szerint az a jó pálinka, amelynek gyümölcsös az aromája, huszonnégy százalékuk szerint pedig az ideális pálinka lágy és harmonikus. A közepes (40 fokos) és magas (50 fokos) alkoholtartalom a megkérdezettek mindössze huszonhárom-huszonhárom százaléka szerint fontos.

 

Az emberek tizennyolc százaléka szerint akkor jó a pálinka, ha a gyomorban tüzet rak, és tizenhét százalékuk szerint az erős, torkot kaparó nedű az ideális. Talán nem meglepő, de a résztvevők csupán két százaléka véli úgy, hogy a tökéletes pálinka alacsony (30 fokos) alkoholtartalmú.

A pálinka évszázadok óta gyógyszer. Buda környékén már a 13. századból találtak speciális égettboros (pálinkás) üvegeket. Mátyás korában pedig már különbséget tettek a gyümölcsből és a gabonából készült párlatok között. Az égetett szesz egyébként a 16. századig gyógyszernek számított. A pálinka szláv eredetű szó, amelyet az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhat. A pálinkafőzés védőszentje Szent Miklós.

Figyelem! A kulturált alkoholfogyasztáshoz hozzá tartozik a mértékletesség! Alkoholt gyermekek és kiskorúak nem fogyaszthatnak!

 

(via: teol.hu, mti)