Ismét ingyenes tüdőszűrés Dunaharasztin

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / pressphoto
Az év elején újra elérhető lesz ez a rendkívüli, fontos egészégügyi szűrési forma. Ráadásul nem is kell messzire menni, mert a Mobil Tüdőszűrő Szolgálat, akárcsak tavaly, ismét a József Attila Művelődési Házban kap helyet.

A tüdőszűrés során röntgenfelvételt készítenek a tüdőről, illetve annak tartalmáról, valamint a tüdő környékén lévő szervekről, például a légcsőről. Ezzel a módszerrel kimutatható a légző szervrendszer kóros elváltozása, például a TBC vagy tüdő daganat is. Ez a két betegség ráadásul gyakran nagyon sokáig tünetmentes, így ez a vizsgálat segítheti, hogy még időben vegyék észre az orvosok a bajt, és nagyobb sikerrel kezelhessék a beteget.

Dunaharasztin a tüdőszűrés 2020. január 6-ától, február 13-ig lesz elérhető, áll a dunaharaszti.hu tájékoztatójában.

A szűrővizsgálat 40 év feletti lakosoknak évente egy alkalommal továbbra is ingyenes, 40 éves kor alatt, illetve munkahelyi alkalmassági vizsgálathoz a vizsgálat díja 1700.- Ft, amely az OEP által országosan elrendelt összeg. A befizetés a szűrőállomáson kapható csekken történik. A 14-18 év közötti gyermekek szűrése ingyenes, de beutaló és szülői beleegyező nyilatkozat szükséges. A törvény által kötelezettek, illetve a 18 évnél idősebb tanulóknál, akiknek az oktatási törvény ezt előírja, a vizsgálat természetesen ingyenes, áll a felhívásban, amelyet itt ér el.  Fontos, hogy a szűrésre vigye magával a személyazonosító igazolványát, TB kártyáját, illetve ha van az előző évi tüdőszűrő igazolást.

A vizsgálat ideje naponta:

hétfő 12:30 – 18:15 óráig
kedd 08:15 – 14:15 óráig
szerda 12:30 – 18:15 óráig
csütörtök 08:15 – 14:15 óráig
pénteken 08:15 – 14:15 óráig

Helyszín: JÓZSEF ATTILA MŰVELŐDÉSI HÁZ, Dunaharaszti, Táncsics M. u. 2.

 

(dunaharaszti.hu, webbeteg)