Most indul a roham a karácsonyfákért

//Berényi Attila
fenyovasar_fenyoarak_dunaharaszti_online_01_20191214

Még van miből válogatni, fotó: dunaharaszti online

Dunaharasztin több árus is kínálja a szebbnél szebb fenyőket. Azt mondják: az elmúlt hetekben még kevesen vásároltak, de most beindult a bolt.

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a fenyő vásárlást. Kár azt hinni ugyanis, hogy ha a végén szerzi be az ünnep díszét, akkor az frissebb lesz. A későn jövők kedvéért nem vágnak ki újabb fákat a termelők, az ünnepre szánt kínálat ott van az ideiglenes standokon. Tehát aki halogatja, az már csak a maradékból válogathat. Persze most még óriási a választék. Van kicsi és van óriási. Ami az árakat illeti:

lucfenyő: 3.000 Ft/méter
ezüstfenyő: 4.000 Ft/méter
nordmann fenyő: 6.000 Ft/méter

Persze alkudni mindenütt lehet, vagyis legalábbis próbálkozni vele. Az árusok leginkább ezer forintra kerekítenek, azaz a pár száz forintos serclit engedik el.

Hálózás szállítás előtt, fotó: dunaharaszti online

Amikor a fenyőt megveszi, bátran válogasson, bontassa ki a szállítás miatt lehálózott darabokat. A legjobb, ha nappal veszi meg, ugyanis sötétben minden fenyő sűrűbbnek látszik.

Azt sem ördöngösség letesztelni, hogy mennyire friss a fa. Hajlítsa meg az egyik ágacskát. Ha az törik, akkor a fenyő már kiszáradóban van, érdemes másikat keresni. Ha hajlik, akkor még magas a nedvességtartalma, és nem egy csupasz ágrengeteget fog nézni a család Szenteste.

Vannak, akik arra apellálnak, hogy majd december 24-én szerzik be olcsón a fát, mert az árusok is mennének már haza. Lehet, hogy nem lesz szerencséjük, mert jó néhány eladó már úgy kalkulál, hogy a maradékot eladja virágárusoknak, akik nagyszerűen tudják azt használni koszorúkhoz, de ha oda sem kell, ledarálják a fákat és mulcs vagy fűtőanyag lesz belőlük.

Ha pedig megvan a tökéletes fa, akkor otthon tartsa az ünnepig hűvösebb helyen, de állítsa vízbe. Egy nappal a díszítés előtt érdemes beleállítani a talpba, és kibontani a hálóból, hogy az ágai visszanyerjék eredeti formájukat.