Az agglomerációs településvezetők egy része felvette a harcot a közlekedési dugókkal

//Tóth Gábor
Térkép: Google Maps
Pénteken Budaörs polgármesterének kezdeményezésére a főváros környéki települések talán legszélesebb fóruma ült össze. Térségünk nem képviseltette magát.

Budapest és az agglomerációs települések közlekedési viszonya volt a téma a fórumon, amelyen részt vett a főpolgármester is, tudósít a budapestkörnyéke.hu a Budakeszi Hírmondóra hivatkozva.

A megbeszélésen ott volt Karácsony Gergely főpolgármester mellett Budaörs, Törökbálint, Herceghalom, Tárnok, Budapest, 12. és 11. kerülete, Biatorbágy, Páty, Budakeszi, Érd polgármesterei valamint Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az agglomerációs közlekedési problémák megoldását mindenki a kötöttpályás közösségi közlekedés fejlesztésében látja. Vagyis metrót, elővárosi vonathálózatot vagy mindkettőt építenének, fejlesztenének EU-s pénzből.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, hogy eddig nem sikerült kialakítani azt a szemléletet, hogy a főváros határai nem esnek egybe a közigazgatási határokkal. Álláspontja szerint a Budapesten dolgozó polgárok tízezrei élnek az agglomerációban, akik európai módon szeretnének közlekedni a főváros térségében. Hozzátette: a BKK helyett egy az agglomerációt is magába foglaló regionális közlekedési céget kellene létrehozni. Ezt az állam, az önkormányzatok és persze a fővárosi önkormányzat részvételével jöhetne létre, így Budapest és a teljes agglomeráció közlekedésszervezését új alapokra tudnánk helyezni.

Az M0-ás kapcsán pedig azt mondta a főpolgármester, hogy a tágabb régió ügyében elég sok vita van, egymással versengő koncepciók vannak. Fontos lenne, hogy ezeket a szakmai vitákat megnyugtatóan rendezzék az elkövetkező időszakban. A Fővárosi Önkormányzat pedig szívesen vesz részt ebben a párbeszédben.

Az egyeztetés a résztvevők közös nyilatkozatával zárult, amelyben az együtt gondolkodás és a településközi együttműködés mellett tették le a voksukat az aláírók, hogy megoldások szülessenek az agglomerációban élő lakosság közlekedési nehézségeinek megoldására.

 

(budapestkornyeke.hu)