Pofátlan(TAN)ítási akció a fővárosi utakon!

//Tóth Gábor
Illusztráció, forrás: Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság engedélyével.
Napi szinten megy fel az emberben a pumpa, amikor dugóban araszolva látja maga mellett elsuhanni, majd a sor legelejére bepofátlankodókat. Na, az ilyen írott és íratlan szabályok megszegőire vadászik ebben a hónapban a rendőrség Budapesten.

Jelöletlen, azaz civil rendőrségi autók vadásznak azokra, akik ebbe a kasztba tartoznak. Őket nem érdeklik azok a jelzők és szavak, amelyek nyomdafestéket nem tűrnek, de nyilván elhangzanak a produkciójukat látva a többi autós szájából.

Kifejezetten az Ünnepi időszakban, e héttől december 23-ig tart Budapesten az az ellenőrzési sorozat, amellyel a rendőrség célja, hogy megfékezze a szabálytalanul, erőszakosan közlekedő autósokat. Mindenki, aki közlekedik, észrevehette, hogy sok autós rendszeresen a kanyarodó-, gyorsító-, lehajtó-, busz-, és leállósávokat arra használja fel, hogy a zsúfolt úton előrébb jusson. Lényegében erőszakosan szereznek előnyt a többi közlekedő hátrányára. És ez nem ügyesség, vagy élelmesség kérdése, hiszen egy pénztárnál sem tolakodik senki – jobb esetben – a sor elejére, ez a leggyakrabban egyszerű szabálytalanság, írja a kreszvaltozas.hu.

Íme a police.hu elég érdekes videó összeállítása az ilyen sofőrökről! A kisfilmnek nincs hangja!

Így a rendőrségnek van jogalapja és eszköze is az így viselkedő, a többi közlekedőt zavaró autós kiszűrésére. Első körben a BRFK (Budapesti Rendőrfőkapitányság) kapta a feladatot, hogy a főváros útjain a tapasztalatok alapján azokban a csomópontokban, ahol ez a fajta közlekedési viselkedés a legjellemzőbb, kezdjen el célzott ellenőrzési akciót. Erre jelöletlen (tehát nem matricás, fényhidas) rendőrautókat használnak fel, amelyekben hitelesített képfelvevő eszközt helyeznek el.

Illusztráció, forrás: Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság engedélyével.

Egy napon több helyszínen is ellenőriznek, több csoportban, több gépjárművet bevetve. Hogy tovább nehezítsék a szabálytalankodók dolgát, a lefülelt autósokat a többi közlekedőt nem zavarva kivezetik a forgalomból, és a helyszíntől távolabb leállítva szembesítik tettével. Így az adott kereszteződéshez közelítőknek nem tűnik fel a rendőri jelenlét, ezáltal hatásosabb lehet az ellenőrzés. A szabálytalanságon ért autókat nem a jelöletlen gépkocsik személyzete ellenőrzi, hanem külön ezzel a feladattal kirendelt egyenruhás, motoros, vagy autós rendőrök.

Az akció fő célja, hogy kiszűrje a forgalomból az agresszív, másokat irritáló, a közlekedési szabályokat szándékosan megszegő autósokat.

 

(via: kreszvaltozas.hu)