Módosították a fővárosi parkolási szabályokat

//Berényi Attila
Ülésezett a Fővárosi közgyűlés. Itt egyebek mellett döntöttek a parkolási szabályok módosításáról, a hajléktalan ellátásról, valamint a csepeli atlétikai vébéről.

Jövő július elsejétől kizárólag a kerületi önkormányzatok által létrehozott szolgáltatók végezhetik majd a parkolási díjfizetés ellenőrzését, és csak ezek szabhatnak ki jövőben pótdíjat. Ritkítják majd a parkolójegy-kiadó automaták sűrűségét – így döntött a testület. Mivel növekszik az automatákhoz történő gyaloglási távolság a várakozási díj időben történő megfizethetősége érdekében a türelmi idő 5-ről 10 percre nő. A változtatás jövő év január elsejével lép életbe.

A hajléktalan emberek téli, úgynevezett krízisellátásának javítását célzó intézkedésekről döntött Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára szerdán a Fővárosi Közgyűlés, amely a többletfeladatok biztosítására 47 millió forintot különített el.

Közben megjelent az a kormányhatározat, amely szerint a kabinet elfogadta Csepel és Ferencváros budapesti atlétika-világbajnokság kapcsolatos javaslatait. A határozatban a kormány kötelezte minisztereit, hogy maradéktalanul hajtsák végre ezeket. A határozat megjelenése után Karácsony Gergely főpolgármester azt közölte, hogy az csak a kérések egy ötödét tartalmazza.

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a főpolgármester azon 5 feltételét, amelyet a kormánnyal szemben támasztott a Csepelre tervezett Atlétikai Világbajnokság megrendezéséhez. Ezt fideszes politikusok is támogatták. Így többek mellett a következő 5 évben az Egészséges Budapest Program keretében a főpolgármester 50 milliárd forintos forrást kér a kerületi önkormányzatoknak számára, hogy fejleszteni tudják az egészségügyi alap- és szakellátást. Valamint nem egy nagy stadion, hanem egy atlétikai centrum jön majd létre, óriási zöld felületekkel.

 

(mti, hvg, atv)