A kormány nem támogatja a fővárosi dugódíj ötletét

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / Zozulya
Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes az RTL Klub Híradójának mondta el, hogy öt éven belül korlátoznák az autósok behajtását a fővárosba, és a dízelautók használatát is visszafognák. A Miniszterelnökség válaszul közölte, ahogy eddig sem, ez után sem támogatják az ötletet.

Egy ideiglenes tesztidőszak után, a budapestiek bevonásával döntene a főváros a dugódíj bevezetéséről, illetve a dízelautók kitiltásáról, mondta Dorosz. A Párbeszéd politikusa kijelentette: már vizsgálják azokat a lehetőségeket, amelyekkel öt éven belül tisztább lehet Budapest levegője. Szakértők szerint: az érdemi forgalom-csökkentéshez több új fejlesztésre lenne szükség. Az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy:

„Itt természetesen arról is beszélünk, hogy a tömegközlekedést fejlesztenünk kell, a kötöttpályás közlekedést kell fejlesztenünk, és az autósok számára olyan P+R parkolós megoldásokat tudjunk ajánlani, amivel népszerűbb, könnyebben használható, és átszállásmentesebb közlekedést tudunk felkínálni a tömegközlekedéssel”

A dízelek korlátozásának ügyében az első lépést még az előző városvezetés tette meg azzal, hogy szigorította a szmogrendeletet. A dugódíj bevezetésének pedig évtizedes előzménye van.

Jelenleg törvény tiltja, hogy az önkormányzat közút használatáért díjat szedhessen a személyautók esetében, tehát a bevezetéshez a kormány aktív közreműködése is szükséges lesz. A Miniszterelnökség közölte: eddig sem támogatta a kabinet az ötletet. Azt írták: ha Karácsony Gergely főpolgármester ragaszkodik a dugódíj bevezetéséhez, azt elsőként a Fővárosi Közgyűlésben, majd annak állásfoglalása után a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában és az Országgyűlésben érdemes megvitatni.

 

(Portfolio, ATV, RTL Klub)