Ma van a „Ne gyújts rá!” világnap

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik
Már közel 40 éve, minden november 21-én arra kérik a dohányosokat, szerte a világban, hogy ma ne füstöljenek. És ha már ezt a napot kihagyják, akkor legyen így a többin is.

A dohányosok túlnyomó többsége (a felnőtt magyar lakosság 27%-a) mindennap dohányzik, és a függősége az oka annak, amiért nem tudja letenni a cigarettát. Magyarországon minden hatodik ember, azaz a dohányosok fele éppen a dohányzás miatt kialakuló betegségben veszíti el az életét. A cigizés 10-15 évvel rövidíti meg az életet, hívta fel a figyelmet az egészségügyért felelős államtitkár.

Horváth Ildikó – aki egyébként tüdőgyógyász – megtévesztőnek tartja az e-cigaretta terjesztésében érdekelt cégek azon álláspontját, mely szerint ezek a készítmények segítenek a dohányzásról való leszokásban. Hozzátette: ezzel szemben mára bizonyított, hogy ezek a termékek fenntartják a nikotinfüggőséget, valamint az úgynevezett hevített dohánytermékek sem alkalmasak a leszokásra.

Ledia Lazeri is megerősítette: az e-cigaretták nem segítenek hozzá a dohányzás elhagyásához. Az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodavezetője kiemelte: az adatok szerint a fiatal korban e-cigit használók később nagy valószínűséggel rászoknak a hagyományos cigarettára.

Cselkó Zsuzsanna, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szervezési és módszertani osztályának vezetője elmondta, hogy a magyar dohányosok 40 százaléka szeretne leszokni, de önerőből csak keveseknek sikerül.

A leszokásban segítséget nyújt a Gond? Egy szál se! telefonos applikáció, amely segít megtervezni és megkönnyíteni a leszokás folyamatát, hozzájárul a motiváció fenntartásához, de arról is áttekintést kaphat a dohányzó, hogy az utolsó elszívott cigaretta után hogyan alakult az egészségi állapota vagy mennyi pénzt takarított meg – ismertette a szakember.

 

(via: kormány.hu)