Nagy bajban a Csepel Holding

//Tóth Gábor
Fizetésképtelenné vált a cég, elrendelték a felszámolását. A krach legfőbb oka egy bedőlt orosz projekt. A vezetőség még küzd és bízik, de a NAV a pénzét akarja.

A Fővárosi Törvényszék a hitelező Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-budapesti adóigazgatóságának kérelmére, október 25-i első fokú határozatával megállapította a Csepel Holding Nyrt. fizetésképtelenségét, és főeljárásban elrendelte a felszámolását – írja a társaság BÉT honlapján közzétett jelentésére hivatkozva az MTI. A cég első fél évi jelentése szerint a csepeli szerszámgépgyártás nagyon nehéz időszakot élt át 2019 elején. Az Orosz Államvasutak, valamint a DGC céggel kötött szerződés az orosz fél elállása okán nem teljesült.

Az Orosz Államvasutak igényére, a DGC céggel kötött szerződés a leányvállalatnak 2 millió euró veszteséget okozott közvetlenül. A projekttel kapcsolatos veszteségeket kifizetetlen számlák jelzik, amit most egy orosz ügyvéd bevonásával megpróbál a cég peres úton érvényesíteni.

A jelentés szerint az orosz Transzmasholding kereste meg a cégcsoportot „1300 személyvagont érintő egyiptomi szállításban való részvétel lehetőségével.” Ezen projekt műszaki előkészítése és az árajánlatadás folyik, ami várhatóan a közeljövőben szerződésben zárul, ami helyre ránthatná a Holdingot. Folyamatban van még egy indiai üzlet előkészítése is.

Kérdés az, hogy a NAV fog-e addig várni?

 

(via: mti – privátbankár)