A városvezetés tiszteletdíjáról első ülésén döntött a testület

//Berényi Attila
testulet_fizetesek_freepik_jofreepik_20191108

Képünk illusztráció - forrás: freepik

Még alakuló ülésén hozott határozatot Dunaharaszti képviselő-testülete a polgármester, az alpolgármesterek, a képviselők és a bizottsági tagok juttatásairól. Ebben egyébként semmi különleges sincs, teljesen szabályos és előírások szerinti eljárás ez.

Mielőtt bárki felhúzná a szemöldökét, az alábbi adatok nyilvánosak, elérhetőek, persze egy kis utánajárással. Valamint mivel közpénzről van szó, amellyel a köz hálálja meg az érte végzett munkát így mindenkire tartoznak.

A változatlan személyi összetételben, bár némi belső átformálódással megalakult régi-új városvezetés tiszteletdíjait nem hasra ütésre szabják meg, hanem az Önkormányzati törvény vonatkozó passzusait veszik figyelembe (2011. évi CLXXXIX.). Az illetményt az államtitkárok fizetéséhez igazítják, és a lakosságszámhoz viszonyítva határozzák meg. Eszerint Dunaharaszti esetében ez az összeg az államtitkári bér 70 százaléka, mármint a polgármester esetében. Az ülésen is elhangzott tájékoztatás szerint így dr. Szalay László tiszteletdíja 698.000 Ft, amihez hozzá jön 23.200 Ft nyelvpótlék és 104.700 forint költségtérítés. Ebből számítják ki a városvezetőnek járó jutalmat is, tavaly ez hat havi volt – (2018. (XI. 26.) sz. Kt. határozat.

Az alpolgármesterek, akik társadalmi megbízatásúként látják el feladataikat 314.100 forintot kapnak, amihez hozzájön 47.115 forint költségtérítés. A képviselők 125.000 Ft-ra jogosultak munkájukért, amit a bizottsági tagságért és elnökségért járó összeg told meg. Ez utóbbi, egy normál tagsággal és egy elnöki poszttal számolva 250.000 Ft pluszt jelent, ha valaki csak két bizottságban normál tag, akkor 187.500 forint jön hozzá havonta a tiszteletdíjához.

A bizottságok külsős tagjai – azok akik nem képviselők, hanem felkérték őket erre a pozícióra, munkájukért fejenként 62.500 forintot kapnak havonta.