A magyar kultúra napja van!

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció! forrás: freepik / wirestock
1989 óta ezen a napon ünnepli hazánk a magyar kultúra napját. Kölcsey Ferenc ugyanis 1823 január 22-én ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Ekkor a magyarság szerte a világban megemlékezik kulturális értékeiről. Az átlagos években koncerteket, kiállításokat szerveznek, könyvbemutatók és számtalan rendezvény várja az érdeklődőket. Most azonban nem lehet rendezvényeket szervezni, így leginkább az online térben zajlik a program.

A magyar kultúra napján online koncertet ad többek között a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar, az Anima Musicae Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar. Verses koncerttel ünnepel Lackfi János és a Fugato Orchestra, és megzenésített versekkel készül a debreceni Csokonai Színház is. A Magyar Nemzeti Múzeum online tárlatvezetésre és könyvbemutatóra várja az érdeklődőket, a MANK pedig három vidéki kiállítás anyagát tette digitálisan elérhetővé, áll az MTI ajánlójában.

Az online programok mellett számos helyen a szabadtér adta lehetőségeket is kihasználják: van, ahol ruhaszárító kötélre csíptetve vagy hirdetőoszlopokon olvashatnak verseket a járókelők, máshol autóbuszmegállókban tartanak felolvasást.

(wikipedia, MTI)