Fix traffipaxokat vásárol Dunaharaszti

//Berényi Attila
traffipax_kozuti-ellenorzes_freepik_dho_20210821

Képünk illusztráció! forrás: freepik / dho

Egyre több a panasz a városban száguldozó, vagy a szabályokra fittyet hányó autósokra. Van, ahol simán csak „siet” a sofőr, másutt pedig szinte versenyeznek egymással a kocsik. A városvezetés több intézkedéssel igyekszik visszaszorítani ezt a veszélyes jelenséget.

Egyre gyakrabban számol be lapunk is balesetekről Dunaharaszti belterületén. Ezek egy részéért a figyelmetlenség, a szabályok be nem tartása vagy a gyorshajtás a felelős. Az elmúlt hetekben két kisiskolást ütöttek el zebrán a Némedi úton. A rendőrség kiemelt ellenőrzést tartott ez után a gyalogátkelőhelyeknél és további ilyen akciókat helyezett kilátásba.

Razzia a dunaharaszti zebráknál

A képviselő-testület legutóbbi ülésén született döntés értelmében a Dunaharasztin kiépített, köztéri kamerahálózat rendőrségi végpontot is kap. Ez azt jelenti, hogy az eszközök képeire a hatóság is rálát, és ez alapján eljárást indíthat a szabályszegőkkel szemben.

Dr. Szalay László polgármester a Haraszti Aktuális februári adásában azt is elmondta, hogy a kamerahálózaton kiterjesztik a rendszámfelismerő funkciót is, így még gyorsabban azonosíthatóak lesznek a renitensek.

A városvezető a műsorban arról is beszélt, hogy a rendőrséggel egyeztetve, traffipaxokat vásárol az önkormányzat. Az egyenruhások jelenleg felmérik azokat a helyszíneket, ahol ezeket az eszközöket el lehet majd helyezni, és meghatározzák azt is, hogy hány darabra lenne szükség. Mivel telepített traffipaxokról lesz szó, így a bevett gyakorlat szerint, több helyszínen helyeznek el olyan dobozokat, amelyek alkalmasak a készülékek fogadására, de nem mindegyikben lesz állandóan sebességmérő. A különböző helyszínek között időnként cserélgetik majd az eszközöket. Azaz az autósok nem tudhatják, hogy az adott útszakaszon valóban folyik-e éppen sebességmérés, így kénytelenek lesznek betartani a szabályokat, vagy számolniuk kell a büntetéssel.

(dho)