Lazítottak a többgenerációs családi házak rezsikedvezményének feltételein

//Tóth Gábor
gazrozsa-gazfogyasztas_freepik_sersoll_20220823

képünk illusztráció, forrás: freepik / sersoll

Egy év elejétől életbe lépett jogszabálymódosítás értelmében, már azok is kérhetik a gázárkedvezményt - ráadásul lakóegységenként - ahol több generáció elkülönülve él együtt egy házban, de az egyes lakásoknak nincs külön bejárata az épületben.

A gáz esetében is már csak az átlagfogyasztásig jár egy ideje a kedvezményes gázár. Még 2022. szeptember közepén jelent meg az a rendelet, amely a többgenerációs családi házak esetében tette lehetővé azt, hogy az ott élő családok külön-külön is igénybe vehessék a kedvezményt.

Így kérhetik Harasztin a többgenerációs családi házban élők a kedvezményes gázelszámoláshoz szükséges igazolást

Az akkori szabályokon lazítottak most. A dunaharaszti.hu oldalon megjelent friss közlemény szerint ugyanis már azok is kérhetik ezt a fajta kedvezményt, ahol a házban található lakásoknak nincs külön bejárata, a műszaki megosztottság nem megoldott. Természetesen továbbra is feltétel az, hogy meg kell felelni az „országos településrendezési és építési követelményekről” szóló kormányrendelet 105 §-ában foglalt egyéb követelményeknek. Ez a jogszabály a lakás fogalmát írja le részletesen.

Ahogy korábban is, az érintettek a jegyzőtől kérhetnek igazolást, hogy megfelelnek az előírásoknak. Az így kiadott dokumentum birtokában lehet felkeresni a szolgáltatót, amely ez után érvényesíti a kedvezményt.

Fontos tudni, hogy azok is újra kérhetik az igazolást, akiket korábban azért utasítottak el, mert az előző, szigorúbb szempontok miatt nem feleltek meg a jogszabályi feltételeknek. Sőt, azok is benyújthatják igényüket, akik eddig nem tették meg, de az új feltételeknek már megfelelnek.

Az igényléshez szükséges űrlapot ide kattintva érheti el a Műszaki Iroda címszó alatti felsorolásban a „Gázfelhasználásról hatósági bizonyítvány kiadása” címszó alatt.

(dunaharaszti.hu)