Január 12.: a 2. magyar hadsereg emléknapja

//Tóth Gábor
Német, olasz, román és magyar hadifoglyok, 1943-ban, "valahol Oroszországban". forrás: wikipédia, cc (közkincs)
1943-ban ezen a napon kezdődött meg a szovjet támadás a keleti fronton, a Don-kanyarban, aminek következtében mintegy 130 ezer magyar katona esett el, sebesült meg vagy került fogságba. Rájuk emlékezünk ekkor.

A 2. magyar hadsereg a Magyar Királyi Honvédség 1941/1942-ben érvényes hadrendben nem szereplő alakulata volt, amelyet 1942-ben állítottak fel, és a keleti hadszíntérre küldték harcolni. A hadsereg 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek, és vesztek oda a -40 fokos orosz télben. A Főparancsnokság és az ország vezetésének mozgástere a katasztrófa elkerülésére teljesen beszűkült, emlékeztet a wikipédia.

A 2. magyar hadseregre és a Don-kanyarban elszenvedett tragédiára emlékezik meg a „Doni Hősök Emléktúra” amelyet idén 33. alkalommal rendeznek meg. Térségünkben a 7. Csepel menetszázad járja végig az immár hagyományos útvonalat. A Csepelről 2023.01.13.-án induló menet végcélja Dunaharasztin a Hősök tere. Városunkba a tervek szerunt 2023.01.14.-én 15 órakor érkeznek meg.

(Wikipédia, Vitézi Rend)