Így kérhetik Harasztin a többgenerációs családi házban élők a kedvezményes gázelszámoláshoz szükséges igazolást

//Tóth Gábor
gaz-szunet-karbantartas_freepik_bilanol_20200910

Képünk illusztráció, forrás: freepik / bilanol

Ahol egy házban, de külön lakóegységben él együtt több generáció, ott egy új rendelet szerint külön-külön is igényelhető az átlagfogyasztásig járó, csökkentett gázár-elszámolás. Dunaharaszti Önkormányzata közleményt adott ki az érvényes eljárásrendről.

A Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint a rögzített gázár, amely csak az átlagfogyasztásig érvényes, azoknak is jár, akik olyan házban élnek, ahol több generáció lakik együtt. Itt jellemzően külön lakrészek vannak, de egy mérőóra. Ennek a fogyasztását lehet szétbontani a lakóegységek számával, de ehhez jegyzői igazolás kell.

Rezsi: új szabályok a többgenerációs családoknak

A hatósági igazolás feltétele, hogy

  1. a kérelmezett ingatlan ne minősüljön társasháznak, vagy lakásszövetkezetnek;
  2. illetve maximum 4 lakás rendeltetési egység található benne.

A hatósági igazolványt a jegyző állítja ki, de Harasztin az Önkormányzat Műszaki Irodájához kell ehhez kérvényt menyújtani. A KÉRELMET elérheti a dunaharaszti.hu oldalon ide kattintva. A dokumentumot le kell tölteni! A kitöltött és aláírt kérelmet elektronikus úton a malnai.juli@dunaharaszti.hu vagy a muszak@dunaharaszti.hu címeken lehet leadni, esetleg személyesen a Műszaki Irodán, ügyfélfogadási időben.

A kiadott tájékoztató felhívja a figyelmet a „rendeltetési egység” fogalmára:

„Az OTÉK 105. § (1) bek. alapján a lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé

a, a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását,
b, a főzést, mosogatást és az étkezést,
c, a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,
d, az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése)”

A jegyző által kiadott igazolást a fogyasztónak kell benyújtania a gázszolgáltató felé, aki egyébként ellenőrizhet is. Ha az egyetemes szolgáltató azt észleli, hogy az ingatlan lakás rendeltetési egységeinek száma nem egyezik meg a hatósági bizonyítványban foglaltakkal, ezt hatósági ellenőrzés lefolytatása érdekében az eljáró hatóság felé jelzi. Aki lebukott, azzal az elfogyasztott földgáz mennyiség piaci árának másfélszeresét fizettetik meg.