Rezsi: új szabályok a többgenerációs családoknak

//Tóth Gábor
fotó: freepik / edededhine
A napokban módosított szabályok szerint, ahol egy házban él együtt több generáció, megmenekülhetnek a horrorszámláktól, a „részcsaládoknak” is jár külön-külön a kedvezmény Ez egyelőre a gázszámlára vonatkozik.

A kormány még nyáron döntött arról, hogy a rezsicsökkentés adta, rögzített gáz- és villamosenergia csak az átlagfogyasztás erejéig érvényes, afölött már jóval magasabb – piaci árat kell fizetni. Ez azonban azoknak a famíliáknak óriási érvágást jelentett volna, ahol egy épületben, de külön lakásokban – bár egy mérőórával él együtt több generáció.

A Magyar Közlönyben megjelent új szabályok szerint az úgynevezett „családi fogyasztói közösségek” kedvezményt kapnak. Ha egy épületben, maximum 4 lakás van – és az nem minősül társasháznak vagy lakásszövetkezetnek – akkor élhetnek a lehetőséggel. Ehhez az önkormányzat jegyzőjéhez kell fordulni, aki a jogszabály szerint 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki. Ezt kell aztán a családnak benyújtania a gázszolgáltató felé, hogy igénybe tudják venni a generációs családok is az energiakedvezményt. Az átlagfogyasztást annyiszor számolja majd a szolgáltató, ahány  lakás az épületben van.

Nem szabad elfelejteni, hogy a hatósági bizonyítvány kiállítása nem bemondásra történik, az abban foglaltakat ellenőrizhetik. Ha valaki lebukik, akkor a fogyasztott energia piaci árának másfélszeresét kell kifizetnie!

A rendelkezés egyelőre a gázszolgáltatásra érvényes, de szakértők szerint ezt a kormányzat kiterjesztheti az áramra is.

(Magyar Közlöny)