A Dunaharaszti Bolgár Önkormányzat elnökhelyettese kapta a Nemzetiségekért Díjat

//Tóth Gábor
Bajcsev Péter, a Dunaharaszti Bolgár Önkormányzat elnökhelyettese (középen). fotó: Bolgár Országos Önkormányzat / facebook
A Bolgár Országos Önkormányzat Művelődési Házában adták át a magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek elismerésére szolgáló Nemzetiségekért Díjakat.

A díjat 11 embernek és két szervezetnek ítélték oda ebben az évben. Köztük van Bajcsev Péter, a Dunaharaszti Bolgár Önkormányzat elnökhelyettese.

Bajcsev Péter hagyományos bolgárkertész-családból származik, 1946. június 13-án született Bugyin. Korábban zöldségtermesztéssel foglalkozott, jelenleg virágkertészete van. Bajcsev Péter nagyon sokat tett a magyarországi bolgár közösségért. A kezdetektől fogva tagja a Bolgár Országos Önkormányzatnak. A Magyarországi Bolgárok Egyesülete vezetőségének hosszú ideig tagja volt. Évtizedeken át tagja volt az egyházbizottságnak. Hosszú éveken át volt a Dunaharaszti Bolgár Önkormányzat elnöke, jelenleg az önkormányzat elnökhelyettese. Fő szervezője az évente megrendezendő dunaharaszti bolgár napnak és az kezdeményezésére épült Dunaharasztin a bolgár kút, emlékeztet közösségi oldalán a Bolgár Országos Önkormányzat.

A víz misztériuma – Bolgár Emlékkút avató Dunaharasztin

Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a nemzetiségek napja alkalmából tartott ünnepségen azt mondta, a kormány az elmúlt években a nemzetiségek megmaradása érdekében megerősítette a parlamenti jelenlétüket, segítette a nyelvük megőrzését és továbbadását, kultúrájuk és hagyományaik ápolását, támogatta egyházaik jelenlétét, valamint megerősítette intézményeiket, óvodáikat és iskoláikat.

(Bolgár Országos Önkormányzat / facebook, MTI)