A haraszti emberek érdekében dolgozunk – interjú Kücsön Sándor városi MSZP-elnökkel

//Berényi Attila
Kücsön Sándor. fotó: dho
Manapság a többség hidegrázást kap már a „pártpolitika” szó hallatán is. Pedig, ha tetszik, ha nem, a mindennapi életünk szabályairól politikusok és pártok döntenek. Persze helyi szinten egy picit más a hangsúly, hiszen a pártok képviselői itt élnek közöttünk, ott vannak az önkormányzatban. Másként működik városi szinten a pártpolitika, Dunaharasztin különösen, hiszen nem olyan élesek az ellentétek. A helyben működő pártokról szóló sorozatunk második részében Kücsön Sándorral, az MSZP dunaharaszti elnökével beszélgettünk.

dho: Hogy van most az MSZP?

Kücsön Sándor: Túl kellett jutnunk azon a választási élményen, amit 2022 tavasza jelentett számunkra. Az MSZP jelentős áldozatokat hozott annak érdekében, hogy az ellenzéki összefogás létrejöjjön. Közben persze voltak más pártok ebben a tömörülésben, akik inkább magukat építették, mindez meglátszott a Parlamentbe került képviselők számán is. A legfrissebb közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a szocialisták mostanra elkezdték feltornázni magukat, és 1 százalékkal nőtt a támogatottságunk. Most azon dolgozunk országosan és helyben is, hogy tovább emelkedjen azoknak a száma, akik bennünket támogatnak. Például a napokban a haraszti piacon volt kitelepülésünk, ahol a rezsihelyzettel kapcsolatos álláspontunkról beszéltünk az emberekkel.

dho: Úgy tűnik, hogy a haraszti ember speciálisan politizál. Nem hat annyira élesnek itt a pártpolitika.

K. S.: Én azt gondolom, hogy az országos pártpolitika itt is ugyanúgy jelen van, és a helyi aktivitás is tükrözi az országos átlagot. A kérdésben felvetett helyzet az önkormányzat és a képviselő-testület munkájára jellemző, ami egy tudatos munka eredménye. Az a felfogás érvényesül Harasztin, hogy a város érdekében a mindenkori hatalommal úgy kell együttműködni, hogy ez a haraszti emberek javát szolgálja.

dho: Ez érvényes Önre is?

K. S.: Szerintem a politikában mindig segít, ha az ember elmondja a kritikai észrevételét. Mert ha ezt nem teszi meg senki, akkor nincs mihez képest alternatívát nyújtani. A helyi szocialisták szerepvállalását természetesen a haraszti lakosok érdeke határozza meg. Vannak dolgok, amelyeket támogatunk, de nagyon sok esetben teszünk észrevételt. Az a szerencsés helyzet alakult ki Dunaharasztin, hogy itt jól működő bizottságok vannak, és már a képviselő-testületi ülés előtt el tudjuk mondani az észrevételeinket. Így a döntések végül egységesek, köszönhetően a kialakuló közös álláspontnak.

Kücsön Sándor. fotó: dho

dho: Mennyire lettek a politika iránt fásultak az emberek?

K. S.: Az emberek gyakran foglalkoznak politikai kérdésekkel, hiszen ezek meghatározzák a mindennapjaikat. Elég csak a rezsihelyzetre gondolni. Másrészt divat azt mondani, hogy már elegünk van a politikából.

dho: Ez divat, nem egy érzés?

K. S.: Ebben a sajtónak nagy felelőssége van, hiszen rengeteg olyan hír jelenik meg, amelyen nem tud eligazodni az átlagember. Az MSZP országos akcióit támogatva jó pár telefonhívást bonyolítottam le magam is, választókat tárcsázva. És sokan mondták azt: abban kérnek segítséget, hogy mondjuk el, ebben a nagy katyvaszban mi az igazság. Jönnek a hírek, álhírek, jól megtervezett, közvéleményt befolyásoló kampányok. Azzal van gond, hogy az emberek nem tudják, hogy mi az igazság.

dho: Nem lehet, hogy tanulva a kormánypártok stratégiájából, az ellenzéknek is stabil kommunikációs kapaszkodót kellene adnia a választóinak?

K. S.: Én nem hiszem, hogy nekünk azt a stratégiát kellene követni, amelyben mindenre az a válasz, hogy „migránsok”, „Brüsszel”, „háború” – és a megkerülhetetlen téma – „Gyurcsány”! Ezek ugyanis elterelő műveletek, amelyek a valós problémákról, az igazi megoldásokról elviszik a figyelmet.

Kücsön Sándor. fotó: dho

dho: Ha már szóba került Gyurcsány Ferenc: látható, hogy van rivalizálás az MSZP és a DK között. Feloldható ez, akár helyi szinten?

K. S.: A két pártnak azonos a gyökere. A DK mostani szavazóinak többsége valamikor az MSZP szavazója volt. A mi felfogásunk egyezik az MSZP országos elnökségének álláspontjával:

„… készülve a 2024-es önkormányzati és Európai Parlamenti választásra, ismét elő kell venni az összefogást.”

Az a véleményem, hogy a pártok külön-külön kisebb eredményre képesek, mint együtt. Hogy ezt az irányt veszi-e majd fel a többi párt is, az majd a későbbiekben derül ki. Olyan együttműködésre van szükség, amelyben egyenrangú partnerként szerepelhetnek az abban részt vevők. Az a kritika jogos, hogy a tavaszi parlamenti választás kampányában nem volt igazán jó az összefogás. Viszont azokat az elemeket, amelyek működőképesek voltak, újabbak beemelésével meg kell csinálni újra.

dho: Tavasszal valóban volt összefogás, viszont 2019-ben külön vonalon indult el végül a DK és az MSZP. Az Ön listás helyét leszámítva, nem volt eredményes igazán egyik irány sem.

K. S.: A legutóbbi önkormányzati választások idején részemről több kezdeményezés is volt, hogy dolgozzunk együtt. Nem sikerült. Persze mindegyik pártnak megvan az oka az óvatosságra, viszont nem szabad félreértelmezni az erőviszonyokat. 2019-ben is ez volt a gond. Pár szereplő másként értelmezte a saját erejét, úgy gondolta, nem kell együttműködni. Így született meg a már jól ismert eredmény.

dho: Mennyire érzi feladatának az MSZP dunaharaszti szervezete a közösségépítést? Akár a politikában, akár a civil szférában.

K. S.: Nekünk vannak természetes szövetségeseink, és léteznek olyan szervezetek, amelyek tevékenysége – tőlünk függetlenül is – egy irányba mutat a mi törekvéseinkkel. A mi politikánk középpontjában nem a pénz, hanem az ember áll. Álláspontom szerint a párt három alaptéma köré szerveződik: az egyik a megélhetésről szól.

„Ez az életfeltételekhez: a lakhatáshoz, a munkához, a gyerekneveléshez kapcsolódik. Mindezekkel óriási probléma van idehaza.”

A másik az egészségügy kérdésköre. Az országnak és a nagytőkének is az lenne az érdeke, hogy ha valaki megbetegszik, azt minél hamarabb gyógyítsák meg, így minél hamarabb visszajuthatna a munkaerőpiacra.

Kücsön Sándor. fotó: dho

A harmadik problémakör az oktatás ügye. Hiszen jogosan várják el a szülők az államtól, hogy a gyermekeiket taníttatni tudják. Ez a társadalom érdeke is. Hibás az a felfogás, amely az olcsó magyar munkaerőre épít.

Itt van például Gyermekbarátok Mozgalma, amely régi, szociáldemokrata alapokon nyugszik. Az életfeltételek, a lakhatás vagy a megélhetés témakörében Dunaharasztinak is jelentős problémái vannak, pedig nem egy szegény település. A Gyermekbarátok ezen próbálnak segíteni, én is részt veszek ebben a munkában. A piciknek például tele táskát adunk iskolakezdéskor. Mindezt erőforrásaink függvényében. Van egy „Kakaó Klubunk”, amely azért született, hogy azok a gyerekek, akik délután 4-kor kijönnek az iskolából, és még nem érnek haza a szüleik, közösségben legyenek. Bár az igazság az, hogy ez a tevékenység egy picit most akadozik, mert nincs állandó helyünk. De jött a gyermekbarát Mikulás is. Nyaranként éveken keresztül 30 gyermeknek biztosított a szervezet egyhetes Balatoni nyaralást. Természetesen célzott adománygyűjtésekben is részt veszünk. Ezek mind olyan tevékenységek, amelyek a politikánkkal egybevágnak.

dho: Készül már a szervezet a 2024-es önkormányzati választásra például jelöltek terén?

K. S.: Szépen sorban haladunk, nem szeretnénk feleslegesen előrerohanni. Megvárjuk, hogy mi lesz az ellenzéki együttműködés kérdéskörével, és ezután lehet a jelöltekről szó. Persze mindig nézzük, hogy ki lehet erre alkalmas, és ki vállalja a megmérettetést. Az MSZP dunaharaszti szervezete 1993-as megalakulása óta minden választáson indít jelöltet, és mindig a megfelelő számút.

Kücsön Sándor. fotó: dho

dho: Akkor én most csak azért is rohanok előre. Mindig fontos kérdés, hogy melyik párt kit jelöl polgármesternek.

K. S.: Mi mindig nagyon tudatos politikát folytattunk. 2002-ben nyert a mi polgármester-jelöltünk, akkor is másik párttal együtt támogattuk. Azóta is volt szoros vagy kevésbé szoros együttműködés a polgármestert támogató szervezetek, valamint a helyi szocialisták között. Önállóan azóta sem indítottunk polgármester-jelöltet. Semmi sem zárható ki még ebben a pillanatban. Várjuk meg bármilyen jelölt személyét illetően azt, hogy a lehetséges politikai partnerek együttesen hogyan gondolkodnak ebben a kérdésben.

(dho)