A víz misztériuma – Bolgár Emlékkút avató Dunaharasztin

//Berényi Attila
bolgarkutavato_05_dho_20200918

Tancso atya (Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház) kortyol az átadott kútból, fotó: dho

Dunaharasztin egykoron nagy földterületen gazdálkodtak bolgár kertészek. Nekik állít emléket, és utódaiknak segít a múlt előtt fejet hajtani a pénteken felavatott ivókút a Piac téren.

A kút a Dunaharaszti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére jött létre, a város önkormányzatának támogatásával, és Kozsuharov Ognyan szobrászművész munkája.

Az alkotás hűen tükrözi a nemzetiség hazánkban és Dunaharasztin is betöltött történelmi szerepét. Még ma is él a magyar nyelvben a „bulgárkertész” kifejezés, amely egyet jelent a magas minőségű zöldséggel és gyümölccsel.

Gáll Sándor a Dunaharaszti Helytörténeti Emléktárban közölt írásában Bajcsev Péter, a Bolgár Kisebbségi Önkormányzat dunaharaszti korábbi elnöke segítségével idézte fel a Bolgárok városunkban megélt történetét: e szerint az első bolgár kertészek még a XVIII. században jelentek meg hazánkban, Dunaharasztin az 1900-as években telepedtek le. Földjeik a vasúttól kiinduló területen voltak, ott, ahol a most avatott emlékkút áll, oldalán az egykor itt gazdálkodó családfők neveivel. Egykoron paradicsommal, paprikával és primőr zöldséggel látták el a főváros és környékének lakosságát. Az a termény, ami ezekből a kertekből került ki, mindig a legmagasabb minőséget jelentette.

Dunaharasztin működött egy „duláp” nevezetű bolgárkerék. Ennek volt a dolga, hogy az egykori Kinizsi utca vonalában húzódó nagyárokból kiemelje az öntözéshez szükséges vizet. Az itteni bolgárok munkáját a „téeszesítés” akasztotta meg, hiszen földjeinek feldarabolták, szétosztották. Így a képzett gazdák nagyrésze szétszéledt az országban, néhány család maradt itt Dunaharasztin.

A kút, az abból fakadó víz, az életet, a megmaradást, a gazdaságot jelképezi, főleg a Bolgár nép számára. Olyannyira, hogy Bulgáriában ma is nagyon sok ivókutat látni a kisebb településeken is. Ezzel állítottak emléket azoknak, akiket tiszteltek.

Tanev Dimiter, Magyarországi Bolgárok Egyesülete, elnök, fotó: dho

A víz misztériuma jelenik meg az ivókutakban – mondta a Kút avató ünnepségen Tanev Dimiter, a Magyarországi Bolgárok Egyesületének elnöke. A Dunaharasztin élő bolgárok jól beilleszkedtek, de hozták magukkal szokásaikat, kultúrájukat. Mára egybe forrtak a várossal.

Lehel Endre, Dunaharaszti város alpolgármestere, fotó: dho

A bolgárok nem csupán a kertészeti tudásukkal, hanem szorgalmukkal is kivívták maguknak a múltban és a jelenleg is az itt élő többi nemzetiség megbecsülését – emelte ki Lehel Endre, Dunaharaszti város alpolgármestere.

Karanedev Tamás, a Dunaharaszti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, fotó: dho

Fát ültetni és ivókutat építeni a szellemi felemelkedés útja – fogalmazott Karandadev Tamás, a Dunaharaszti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az ünnepségen részt vett Ritter Imre, a Magyar Országgyűlés német nemzetiségi szószólája; Varga Szimeon, Bolgár Nemzetiségi szószóló; dr. Török Tamás, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, titkárságvezetője; dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke; valamint Dunaharaszti képviselő-testületének több tagja, és az itt élő bolgár nemzetiség képviselői.

A kutat Tancso atya, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház képviseletében szentelte fel. A szertartás után a Roszica gyermek és a Jantra ifjúsági bolgár néptáncegyüttesek mutatták be nemzetiségük táncait.

Galéria, kattints a képre: