Új logisztikai központ – polgármesteri válasz

//Berényi Attila
A leendő logisztikai központ látványterve. forrás: dunaharaszti.hu
A képviselő-testület legutóbbi ülésén született döntés értelmében egy logisztikai központ épülhet fel a Némedi út és az 51. számú főút valamint a Paál László utca által határolt területen, a Witzing telep mögött. A terv sok kritikát kapott a közöségi oldalon. Ezekre reagált saját felületén dr. Szalay László, polgármester.

A városvezető 4 pontba szedte válaszát. Ebben hangsúlyozta, hogy az iparterületet nem bővítette a város, az érintett telkek eddig is ilyen besorolásúak voltak, bár ideiglenesen mezőgazdasági termelés folyt rajta.

Hangsúlyozta, hogy valóban túlterhelt az 51-es út, de ha nem Dunaharasztin épül meg ez a beruházás, akkor tőlünk délre. Ez pedig azt jelenti, hogy az ezzel kapcsolatban keletkező forgalom ugyanúgy megjelenne ezen az úton, de a HelloParks Kft. logisztikai központja hordozta települési bevételek (iparűzési adó, munkahelyek…) nem Harasztinak hoztak volna hasznot.

A környéken található házakban élőknek a fejlesztés nem fog terhet jelenteni. A tervezésnél ragaszkodott ahhoz a város, hogy az új épületek inkább a 51 főúton keletkező zajt fogják le (a hátukat mutatják majd a lakóövezetnek), valamin a logisztikai központ kiszolgálásában közreműködő járműforgalom sem a lakóházak felé terhelődik így.

Ülésezett a képviselő-testület – gazdaságfejlesztési, területi és személyi döntések is születtek

A polgármester kiemelte, hogy az adóbevételek kiemelten fontosak a városnak, ezek kellenek a jóléti fejlesztésekhez, az ilyen szolgáltatások fenntartásához. Valamint a folyamatosan növekvő, az államnak fizetendő városi szolidaritási adót is ki kell termelni.

A közlemény hangsúlyozza: a városvezetés azon dolgozik, hogy az önkormányzatra nehezedő, folyamatosan emelkedő terheket (pl. városi energia számlák, közintézmények fenntartása) ne kelljen a lakosságra áthárítani, így az ilyen bevételekre szükség van.

„De működni fognak az intézményeink, gondozni fogjuk a közterületeket, támogatjuk a közétkeztetést, hogy ne Önöknek kelljen minden áremelkedéssel járó terhet vállalniuk.”

A polgármester teljes bejegyzését alább olvashatja.

(Dr. Szalay László polgármester / facebook)