Érkezik az idei, helyi adóról szóló értesítés

//Tóth Gábor
Az év elején érkezett az önkormányzat helyi adókról szóló levele. fotó: dho
A napokban landol az Ön postaládájában is a Dunaharaszti Önkormányzat adócsoportjának levele. Csekk is van benne, nem is egy!

Menetrend szerint az év elején érkezik meg a helyi adóról szóló értesítő. Dunaharasztin is így van ez. Ebben megtalálja azt az elszámolást, amely az esetleges helyi adó hátralékát, vagy túlfizetését tartalmazza, illetve közli azt is a város, hogy mennyi lesz az idei közteher, amit be kell fizetni. A tétel nem változott, hiszen egy tavaly év végi kormányrendelet megtiltotta a településeknek, hogy magasabb összegű adót szedjenek be, mint a 2020. december 2-án alkalmazott érték.

Az idén sem emelhetik a helyi adókat az önkormányzatok

Az erre az évre kivetett helyi adót két tételben kell megfizetni. Az első részletet 2022. március 15-ig, míg a másodikat szeptember 15-ig kell befizetni. Ezért van két csekk a borítékban. Fontos tehát, hogy az év második felében nem érkezik újabb értesítő, hanem a most kiküldött csekken kell leróni az akkor aktuális tételt. Persze lehet azt az egyszerűbb megoldást is választani, hogy most befizeti az egészet egyszerre, és akkor jóvá íródik az egész éves összeg.

Akinek hátraléka van, az minél hamarabb fizesse be az elmaradását, mert késedelmi pótlékkal terhelik az tartozást, bár 100 forint alatti tétellel nem foglalkoznak – derül ki az adóügyi csoport leveléből. A hátralékot egyébként végrehajtás útján behajtják!

Fontos az is, hogy már nem az önkormányzatok, hanem az adóhatóság szedi be a gépjárműadót, így onnan várhatja az erről szóló értesítőt. Erről alábbi cikkünkben is olvashat.

Érkeznek a gépjárműadós iratok

Ugyanakkor, akinek 2020. december 31. előtti elmaradása van ebből az adónemből, az még az önkormányzati adóhatóság eljárására számíthat.

(dho)