Kavicsbánya ügy: újabb polgármesteri reakció

//Berényi Attila
soderbanya_freepik_senivpetro_210903

Képünk illusztráció. forrás. freepik / senivpetro

Egy Dunaharasztin működő kavicsbánya, nagyobb területre szóló környezetvédelmi engedélye miatt indít jogi eljárást a város a dokumentumot kiadó kormányhivatal ellen. Erről nyílt nyelvélben számolt be a polgármester, amire az érintett cég sajtóközleményben reagált. Most újabb városvezetői levél jelent meg a Dunaharaszti Hírekben.

Még augusztus közepén fejtette ki dr. Szalay László polgármester egy nyílt levelében, hogy az önkormányzat közigazgatási pert kezdeményez, mivel a kormányhivatal egy olyan környezetvédelmi engedélyt adott ki, amelyben az eddigi 45 hektáros, kavicsbányászatra vonatkozó kitermelési lehetőséget az érintett cég 129 hektárra növelhetné. A városvezető aggodalmát fejezte ki a bővítés környezetre gyakorolt hatása miatt.

Perre ment Dunaharaszti a kavicsbánya bővítés miatt

Az ügyben érintett, és az engedély kedvezményezettje a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) sajtóközleményben reagált. Ebben kifejtették, hogy a polgármesteri levélben tévedések vannak, és kizárólag a hatályos jogszabályoknak megfelelően végzik munkájukat. Sőt olyan mintaprojektet alakítottak ki, amelyben a kibányászott területet visszatöltik, és ismét alkalmassá teszik a mezőgazdasági művelésre.

Reakció kavicsbánya ügyben

A Dunaharaszti Hírek szeptemberi számában újabb polgármesteri közlemény jelent meg. Ebben dr. Szalay László hangsúlyozta, hogy a város párbeszédre és kompromisszumra törekszik az érintett társasággal, ugyanakkor szerződésben garanciákat kér a természet megóvásával kapcsolatban. Különösen fontosnak minősíti a vízbázis védelmét és a kitermelés minimális környezetterhelésének biztosítását. A DDC szerint a mostani engedély nem bővítést jelent, hanem a korábban engedélyezett terület kitermelését. A polgármester azonban azt hangsúlyozta, hogy a társaság nem kapott 2005-ben környezetvédelmi engedélyt a teljes terület kitermelésére. Akkor 45 hektárt érintett ez a lehetőség, amelyet most 129 hektárra bővítenek. Ez azonban több ponton ellenkezik a Helyi Építési Szabályzattal, amely például tiltja, hogy Dunaharasztin egyszerre 100 hektárnál nagyobb területen folyjék bányászati tevékenység. Ilyen művelet a Duna-Tisza Csatorna medrétől számított 50-50 méteren belül egyébként is tilos, sőt tárolók, depók sem létesíthetőek.

A város üdvözli a DDC fenntartható bányaművelésről szóló elveit és egyéb a kötelezettségen túli vállalásait, ám ezt kétoldalú megállapodásban szeretné rögzíteni az önkormányzat.

A témában a „Haraszti Aktuális” című videó műsorunk szeptemberi száma is foglalkozik majd.

(Dunaharaszti Hírek)