Megszűnik a Kisposta!

//Berényi Attila
A Kisposta épülete Dunaharasztin a Rákóczi Ferenc utcában. fotó: dho
Augusztus 31-ig még biztosan működik a sokak által kedvelt létesítmény. Az Önkormányzat már nem tudja a továbbiakban biztosítani a szolgáltató hely fenntartását a Magyar Posta helyett, erről döntött a képviselő-testület.

Egy 2016-ban született megállapodás értelmében vállalta át Dunaharaszti a Magyar Posta Zrt-től a Kisposta üzemeltetését. Ez annyit jelent, hogy onnantól az épület teljes működési költségét a város állta. A Posta ehhez két fő munkavállalót biztosított. A cég 15.000 Ft/hó átalánydíjazást fizetett Dunaharasztinak mindezért. A városnak 2020-ban több mint 13 millió forintjába került egyébként a szolgáltatási hely fenntartása. Ez az összeg úgy jött ki, hogy 3 hónapig nem is volt nyitva az intézmény a járványhelyzet miatt. Erre a teljes évre 20 millió forint lenne a kiadás, a városhoz befolyó bevétel pedig alig több mint 200 ezer forint.

Információink szerint, ez év elején a Posta területi vezetése megkereste a városvezetést, hogy a továbbiakban még ebben a felállásban sem tudják tovább finanszírozni a Kisposta működését. Azt kérték akkor, hogy a két dolgozót vegye át az önkormányzat. Ezt a város megtette, annak ellenére, hogy ez újabb plusz költséget jelentett a költségvetésnek.

A Magyar Posta azt ígérte, hogy pályázaton keres üzemeltetőt a Kisposta fenntartására, ám ez nem járt sikerrel. Ha a jelenlegi helyzet fennmaradna, akkor a városnak az amortizációs és az egyéb fejlesztési, beszerzési költségekkel együtt, újabb anyagi terheket kellene magára vállalnia.

A szakmai érvek szerint az emberek ügyintézési szokásai az utóbbi időben sokat változtak, a postai forgalom visszaesett, így a Kisposta fenntartása nem kifizetődő és a jelenlegi helyzetben nagy terhet jelent a városnak.

Úgy tudjuk, hogy a Magyar Posta álláspontja szerint a jelenlegi forgalmat az 1-es Posta és az Anna-házi postamester szolgáltató el tudja látni. A cég biztosította a városvezetést arról, hogy a megszüntetés után a Kisposta korábbi két alkalmazottjának munkalehetőséget biztosítanak a posta szervezetén belül.

A témában a mai (2021.07.19.) rendkívüli testületi ülésen több hozzászólás is elhangzott.
Kücsön Sándor felhívta a figyelmet, hogy a Rákóczi liget és környezete kiesik a követlen postai ellátásból, így az embereknek a vasúton túlra a Főpostára és az Annaházba kell menniük.
Drscsákné Kerekes Gabriella a terület önkormányzati képviselője további tárgyalásokat kért ez ügyben, és azt is hozzátette, hogy például az Alsófalu is szeretne saját postát, azaz lenne igény a szolgáltatásra.
Fényes István a rendkívül sok adminisztrációs teherre hívta fel a figyelmet, amelyet a Posta a városra tolt rá.

Mindezek fényében, a képviselő-testület 1 nem szavazat valamint 2 tartózkodás mellett, 7 igen szavazattal elfogadta az előterjesztést, amely szerint a Magyar Posta által támasztott újabb feltételek az Önkormányzat számára nem vállalhatóak, így a város felbontja a Magyar Postával kötött 2016-os szerződést. Ez annyit jelent, hogy 2021. augusztus utolsó napjával bezár a Kisposta, hacsak a Magyar Posta nem veszi vissza az egyébként a Posta saját szolgáltatását végző fiók üzemeltetését, finanszírozását.

(dho)